Hírek

A lengyel bíróság szerint alkotmányellenesek az „LMBT-mentes zónák”

 

A Lengyelország délnyugati csücskében található, alig ötezer lelkes Istebna egyike volt azoknak a településeknek, amelyek „LMBT-mentes zónaként” határozták meg magukat. Mára csaknem száz megyei és városi önkormányzat döntött így, ezzel az ország egyharmadát lefedve.

Tegnap, július 14-én azonban a bíróság elmarasztalta Istebna önkormányzatát, mert túllépte a hatáskörét az „LMBT-mentes zóna” létrehozásakor, és megsértette az alkotmány 32. cikkelyét, amely kimondja, hogy mindenki egyenlő a törvény előtt, és joga van az egyenlő bánásmódhoz a hatóságok előtt.

A bíróság szerint az önkormányzat döntése megsértette az alkotmányos alapjogot, miszerint senkit sem szabad megkülönböztetni a politikai, társadalmi vagy gazdasági életben semmilyen okból sem. Ezért a bíróság érvénytelenítette a zóna létrehozását.

Ez az első ilyen jogi döntés Lengyelországban, és valószínűleg hatalmas következménye lesz az ország többi „LMBT-mentes zónájára” nézve. Indoklásában a bíró Krzysztof Wujek elmondta, hogy definíció szerint egy ideológia mindig az emberi társadalom leírására vonatkozik, így azt állítani, hogy az önkormányzat döntése pusztán az „LMBT-ideológiára” vonatkozik, nem pedig az LMBT emberekre, nem más, mint a valóság meghazudtolása.

„Az LMBT-mentes zónák károsak, és erősítik az LMBT emberek elleni fenyegetéseket. Ez a legfontosabb indoka, amiért a bíróság érvénytelennek nyilvánítja az önkormányzat határozatát.”

A bíróság azt is kimondta, hogy mivel az „LMBT-mentes zónák” vállalják, hogy területükön az iskolákban nem tartanak felvilágosító foglalkozásokat, ezért sérül a gyermekek oktatáshoz való joga.

„Az emberi szexualitás a tudományos kutatások tárgya, ez az orvostudomány egyik ága. A tudományt nem lehet az oktatás számára alkalmatlannak nyilvánítani.”

A döntést üdvözölte és precedens értékűnek nevezte Adam Bodnar, az ország emberi jogi ombudsmanja, aki az ügyet a bíróság elé vitte. Hivatalának munkatársa, Anna Błaszczak-Banasiak erről a Polsat News-nak nyilatkozott:

„Ez egy olyan precedens, ami minden bizonnyal bekerül Lengyelországban az emberi jogi küzdelmek történetébe. A bíróság indoklása nemcsak osztja az ombudsman összes lényegi érvelését, elismerve azt, hogy sérültek az LMBTQ közösség alkotmányos jogai, de rámutattak arra is, hogy az „LMBT-ellenes zónák” ártalmasak és diszkriminatív jellegűek.”

Błaszczak-Banasiak arról is beszámolt, hogy a tegnapi döntést máris újabb követte: ma a bíróság Klwów esetében is megszüntette az „LMBT-mentes zónát”. A bírósági ítéletek mellett korábban az Európai Unió is jelezte, hogy kész a pénzügyi támogatások elvonásával büntetni a lengyel homofóbiát.

 

 

Vihart kavart a lengyel elnök lánya az elfogadásról szóló beszédével

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin