Nagyvilág

Ez várható 2023-ban világszerte az LMBTQ-jogok terén

 

A tavalyi évben több országban is történtek pozitív előrelépések az LMBTQ-jogok terén. A Bloomberg összeszedte, hol milyen változások várhatók 2023-ban ebben a tekintetben.

India

Az indiai legfelsőbb bíróság idén fog dönteni az azonos nemű párok házasságának engedélyezéséről. Több pár fordult bírósághoz ez ügyben, miután 2018-ban dekriminalizálták az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot. Tavaly az alkotmánybíróság megállapította, hogy a nem hagyományos családokat is megilleti a védelem. Ezek után logikus lépés lenne a házasság legalizálása is. Amennyiben ez megtörténik, kapcsolódó jogszabályokról is dönteni kell majd, mint az adoptálás, a gyermekelhelyezés vagy az öröklés kérdése. Ellenállás természetesen továbbra is van az országban, főleg jobboldali politikusok részéről, és amennyiben a bíróság a parlamentre bízza a döntést, a többséget uraló jobboldali, populista Bháratíja Dzsanatá Párt biztosan nem engedi át a törvényjavaslatot majd.

Mindeközben a délkeleti Tamilnádu államban arra készülnek, hogy az LMBTQ-közösséget támogató törvényjavaslatot terjesszenek elő, mely büntetné a rendőrség részéről a közösség tagjainak vegzálását, valamint az „átnevelő terápiát” gyakorló orvosokat is.

Brazília

Brazíliában négy éven át stagnált az LMBTQ-közösség helyzete Bolsonaro hatalmának köszönhetően. Január 1-jével beiktatták a baloldali Luiz Lula da Silvát, és a helyi aktivisták azonnal meg is rohamozták az új elnököt LMBTQ-barát törvényeket kérve tőle. A brazil legfelsőbb bíróság már 10 éve kijelentette, hogy nincs akadálya az azonos nemű párok házasságának, de ezt a kongresszusnak is el kell fogadnia. Ez nem lesz egyszerű, hiszen Bolsonarónak sok híve van a parlamentben, ugyanakkor több queer képviselője is van már az országnak, ami reményre adhat okot.

Szlovénia

Az egyik első szlovén meleg pár, akik összeházasodhattak 2022-ben. /Fotó: Jana Jocif

Szlovénia parlamentje tavaly októberben mérföldkőnek számító szavazáson elfogadta az azonos nemű párok házasságát és az örökbefogadást számukra is engedélyező törvényt. Ezzel az első kelet-európai állam lett, ahol házasodhatnak a párok. Ez azt jelentheti, hogy a környékbeli országokból is érkezhetnek itt letelepedni vágyó queer párok. Azt egyelőre nem tudni, mikor történhet meg az első LMBTQ örökbefogadás, mivel a folyamat igen hosszú időt is igénybe vehet. A következő lépés Szlovénia számára az lehet, hogy a transzjogok kiterjesztése felé fordul, az aktivisták szerint most ezt kell majd napirendre venni.

Görögország

Az áprilisi választások után a görög LMBTQ-aktivisták számára a prioritás az azonos nemű párok házasságának engedélyeztetése lesz. 2015-ben már elismerték a bejegyzett élettársi kapcsolatot, a házasság engedélyezése terén azonban nem történt eddig előrelépés. Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök alatt Görögország LMBTQ-jogok terén azonban sokat haladt előre, köszönhetően egy dedikált kormányzati programnak. Amennyiben újra megnyeri a választást, valószínűsíthetően foglalkozni fog az egyenlő házasság kérdésével is.

Amerikai Egyesült Államok

LGBT USA Statue of Liberty
fotó: Tatiana Rodriguez

Az Egyesült Államokban tavaly igencsak felemás volt az LMBTQ-jogok kérdése. Egyrészt nagy előrelépések is történtek, például megszavazta a szenátus az azonos nemű párok házasságát védő törvényt, másrészt viszont az egyes tagállamokban számos homofób, transzfób intézkedés született. Ott van például Florida Don’t Say Gay törvénye, mely megtiltja az iskolákban az LMBTQ-témákat és arra buzdítja a tanárokat, tanulókat, hogy bújtassák elő queer társaikat. Történt mindez annak ellenére, hogy az amerikaiak többsége ellenzi az ilyen törvényeket. Több államban próbálják betiltani az LMBTQ témájú gyerekkönyveket, vagy terveznek dragellenes jogszabályokat bevezetni. Ott van még az utóbbi időben megszaporodó homofób támadások kérdése is, mint a lövöldözés egy coloradói melegbárban.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin