Hírek

RENDKÍVÜLI: India többé nem bünteti a homoszexualitást

Az indiai legfelsőbb bíróság januárban jelentette be, hogy felülvizsgálja a homoszexualitás büntethetőségét. A gyarmati időkből maradt, 1860. évi XVI. törvény hírhedt 377. paragrafusa az azonos neműek beleegyezésen történő szexuális kapcsolatát (is) tiltja. A legfelsőbb bíróság tegnapi döntésével e paragrafust helyezte hatályon kívül. A bírák indoklása szerint az ugyanis alkotmányellenes és sérti a magánélethez való jogot.

 

Pillanatkép az idei Mumbai Pride-ról

 

A felülvizsgálatra az után kerül sor, hogy a helyi LMBTQ közösség tagjai beadvánnyal fordultak a bírósághoz, mondván félelemben kell élniük pusztán az orientációjuk miatt. Többször történek már kísérletek a homoszexualitás dekriminalizálására. A legtovább egy 2009-es felsőbírósági döntés jutott, amely eltörölte ugyan a büntethetőségét, de 2013-ban az indiai legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek minősítette a lépést, mert erről csak ők, vagy a törvényhozás dönthet.

Az 1,3 milliárd lakosú országban becslések szerint legkevesebb 78 millióan tartoznak valamely szexuális kisebbséghez, így ez lehet a történelem valaha volt legnagyobb súlyú dekriminalizációs döntése.

Mondani sem kell, hogy a bejelentés osztatlan örömöt váltott ki az indiai és nemzetközi LMBTQ-szervezetek körében, valamint számos indiai szupersztár is posztolt közösségi oldalán.

Így tett többek között Abhishek Bachcan indiai filmsztár is, aki legrangosabb indiai filmes elismerésből, a helyi Oscarnak számító Filmfare-díjból hármat is begyűjtött eddig. Édesapja, Amitabh Bachchan a legnagyobb élő filmes legenda Indiában, felesége pedig a korábbi Miss World szépségkirálynő, a saját jogán szintén sikeres színésznő Aishwarya Rai, aki mára már nyugati filmekben is feltűnik.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Well done India! 🌈

Abhishek Bachchan (@bachchan) által megosztott bejegyzés,

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin