Nagyvilág

Szlovénia egyenlő jogokat ad az azonos nemű pároknak

Szlovénia
Szivárványzászló a ljubljanai városházán / fotó: Anze Bizjan

 

Mérföldkőnek számító szavazáson 48:29 arányban elfogadta Szlovénia parlamentje azt az új törvényt, mely lehetővé teszi az azonos nemű párok házasságát. Egyúttal engedélyezi számukra az örökbefogadást is.

A szavazás Szlovénia júliusi alkotmánybírósági döntését követte, melyben kimondták, hogy az azonos nemű párok egybekélést megtiltani alkotmányellenes. Az alkotmány ugyanis tiltja a diszkriminációt. Mindez egy hónappal azután történt, hogy az ország baloldali kormányt választott.

A bíróság kimondta, hogy a döntés nem jár semmilyen negatív következménnyel a heteroszexuális párokra nézve, és nem vonja kétségbe a tradícionális férfi-nő házasság fontosságát. Mindösszesen egyenlő jogokat biztosít mindenki számára.

Simon Maljevac munkaügyi, családügyi, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős államtitkár úgy kommentálta a törvény elfogadását, hogy „elismerjük az azonos nemű párok jogait, amelyekkel már régóta rendelkezniük kellene.”

Mindez egy olyan időszakban történik, amikor a szomszédos államokban egyre nehezebbé válik az LMBTQ-közösségek helyzete. Szerbia nemrég be akarta tiltani a EuroPride-ot, Magyarországon és Lengyelországban pedig sorra hozzák a közösség tagjait ellehetetlenítő törvényeket.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin