Lifestyle

Budapest LMBTQ arcáról készített műsort a tajvani rádió

 

A Tajvani főváros, Tajpej közszolgálati rádiójában csütörtökönként fut a város turizmusával foglalkozó műsor. A Taipei Broadcasting Station (TBS) adásának eheti vendége Erdei Zsolt, a Humen ügyvezetője, akit az LMBTQ turizmusról és a Pink Budapest projektről kérdeztek.

A műsor felvétele tegnap volt a tajpeji stúdióban, és mivel az adás természetesen kínai nyelvű, így a hallgatók kedvéért egy tolmács fordít angolról kínaira. Ez a tolmács azonban nem akárki, hanem Michael Wu, hazájának kiváló turisztikai szakembere. A My Taiwan Tour alapítója már gyerekként szívta magába az utazást, amikor a szülei üzemeltették az ország egyik legsikeresebb utazási irodáját. 2013-ban aztán elindította saját vállalkozását, amivel a szigetország szépségeit mutatják be vezetett túrák során, és amivel már több szakmai díjat elnyert.

 

 

Első körben az LMBTQ turizmus alapjairól kérdezték Erdei Zsoltot, utána pedig rátértek Budapestre. A kérdésekkel körbejárták, hogy milyen maga a város, milyen a meleg élete, milyen itt melegként élni. Idén májusban a tajvani parlament megszavazta a házassági egyenlőség bevezetését, így Ázsiában elsőként vált valóra az azonos nemű párok jogegyenlősége. A bevezetést hosszas társadalmi vita és népszavazás előzte meg, így nem csoda, hogy a parlamenti döntés után sokan kíváncsiak arra, milyen is az LMBTQ a „gyakorlatban”. Az LMBTQ turizmus a világ számos táján a mindennapok része, így Tajpejben érdeklődnek a Pink Budapest projekt eddigi tapasztalatai iránt is.

Mi is az a Pink Budapest?

Az LMBTQ utazókat napjainkban minden ország igyekszik megszólítani. Az talán nem meglepő, hogy például Bécs városának honlapja magyar nyelven is kínál információkat az LMBTQ turistáknak, az azonban sokkal váratlanabbul érheti a témában járatlan olvasót, hogy ugyanezt teszi már évek óta – és szintén magyar nyelven is elérhető formában – a Szlovák Idegenforgalmi Ügynökség is. A vállaltan homofób Tarlós István nevével fémjelzett érában arra nem volt reális esély, hogy Budapest városa hasonló lépést tegyen.

Az LMBTQ turisták azonban már évtizedek óta itt vannak Budapesten, nekik segít a 2018-ban alakult Humen Travel Turisztikai Egyesület. A tucatnyi neves hazai turisztikai vállalkozás összefogásával létrejött egyesület Magyarország első LMBTQ turisztikai desztináció-marketinggel foglalkozó szervezete, ami tavaly – önerőből – elkészítette a főváros meleg imázsvideóját is, majd idén pedig érkezett a folytatás. Az egyesület Open for All kampánya keretében például a budapesti vendéglátóhelyek, turisztikai szolgáltatók és vállalkozások szivárványos matricával jelezhetik: mindenki számára nyitva állnak.

A Pink Budapest projekt keretében töltötte a magyar fővárosban a nászútját az egyik első összeházasodott azonos nemű tajvani pár, akiknek kisfilmben is megörökítették az élményeit:

 

 

A gyakorlati tapasztalok után arról kérdezték Erdei Zsoltot, hogy miért szereti Tajpejt, hiszen már második alkalommal tér vissza. Válaszában a város nagy fokú nyitottságát emelte ki, ahol egyfajta organikus összhangban élnek együtt a modern és a régi épületek. A nyitottság az emberek kedvességén túl a melegnegyedekben is tetten érhető, ahol az egymást érő melegbárok egészen mások, mint Nyugaton. Ezek a helyek rendszerint nagyon kicsik, pár ember fér be csupán, ezért teraszos formában működnek – az egymás melletti bárok vendégei így egy-egy óriási teraszon találkoznak egymással. Ezen túl az éghajlat is kellemes: amikor Európában – elméletileg – hideg van, Tajvanon akkor is nyári melegben lehet részünk – nem csoda, ha a nyálkás október elől az akkor tartott Tajpej Pride a fülledtségével vonzó lehet a turistáknak. A pride is más egy kissé, mint Nyugaton, itt a hetero társadalom is iszonyú büszke arra, hogy náluk létrejött a házassági egyenlőség, és hogy náluk van a legnagyobb pride egész Ázsiában. Ez pedig nagyon jól szimbolizálja, mennyire is nyitott a tajvani társadalom.

 

 

Ha pedig már Tajpejben járt, a Humen Magazin egyik példányával Zsolt beugrott Jay Linhez, a meleg Netflix alapítójához is, hiszen Jay Lin a nekünk adott interjúja idején a kisfiával szerepelt a magazinunk címlapján.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Humen Magazin (@humenmagazin) on

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin