Kultúra

Queer Days – 5 nagyszerű queer film nagyvászonra válogatva

A különleges moziélményekre szakosodott Cinema Niche vetítései időről időre elhozzák a nagyvászonra a ritkaságszámba menő és magas művészi színvonalat képviselő alkotásokat a hazai nézőközönség számára. A Háttér Társaság támogatásával megvalósuló Queer Days keretében ezúttal egy tematikus eseménysorozatnak lehetünk részesei, június 13. és 16. között ugyanis öt tabudöntögető LMBTQ film kerül levetítésre – eredeti nyelven, magyar felirattal – a budapesti Toldi Art Moziban, széles spektrumot felölelve a hatvanas évektől napjainkig. A vetítések természetesen más programokkal is kiegészülnek, például június 14-én Queer Days Party várja az érdeklődőket a Toldi Klubban, melyre ingyenes a bejutás azoknak, akik legalább három filmre jegyet váltottak.

A bemutatásra kerülő öt filmet megnéztük előzetesen, és csak ajánlani tudjuk, mert a széles szortimentnek köszönhetően pedig biztosan mindenki megtalálja a számításait.

Funeral Parade of Roses / Bara no sôretsu (1969)

japán filmdráma, fekete-fehér, 105 perc, magyar felirattal, rendező: Toshio Matsumoto

Toshio Matsumoto forgatókönyvíró-rendező filmje az Oidipusz király laza átirata az 1960-as évek Tokiójának underground meleg kultúrájára, ötvözve az arthouse, a dokumentumfilm és a kísérleti mozi stíluselemeit. Az időben oda-vissza ugráló cselekmény főszereplője Eddie, aki egy melegbárban dolgozik, ahol transznemű nőket is alkalmaznak. Ez az ő fordulatokban és kiontott vérben gazdag története.

A film címe egy szójáték, a rose/bara japánul hasonló az árvácska (pansy) szó használatához az angol nyelvben, ami meleget is jelent. Más nyelvektől eltérően, melyek az angol tükörfordításai, a német címben a hús szó szerepel. Az egyik jelenetben a szereplők egy sikátorban Pasolini Oidipusz királyának japán plakátja előtt állnak, ami ugyancsak utalás a cselekményre. A Funeral Parade of Roses rengeteg vizuális és hangzásbeli ötlettel szolgált Kubrick Mechanikus narancsához, és valóban egy egészen különleges alkotás, a japán újhullám ikonikus darabja, maradandó filmélmény.

vetítik:
június 13. csütörtök 20:00 Toldi mozi (nyitó)
június 15. szombat 21:00 Toldi mozi
június 15. szombat 20:00 Pécs – Apolló mozi

 

Vízililiomok / Naissance des pieuvres (2007)

francia romantikus filmdráma, 85 perc, magyar felirattal, rendező: Céline Sciamma

A Vízililiomok három tizenéves szinkronúszó lány szexuális útkeresését mutatja be a nyári szünetben, az első élmények megszerzésének valamennyi szépségével és buktatójával. A Vízililiomokkal rendezőként debütáló Céline Sciamma olyan többszörösen díjazott és nálunk is bemutatott, nagyszerű alkotásokat jegyez, mint Tomboy, a Csajkor, az Életem cukkiniként, az Ahol a nap felkel Párizsban vagy Portré a lángoló fiatal lányról. A feminista Sciamma alapító tagja a 50/50 by 2020 mozgalom francia ágának, mely a nemek közötti egyenlőség elérésére törekszik a filmiparban. A Vízililiomok forgatásán ismerkedett meg Adèle Haenel színésznővel, akivel a Portré a lángoló fiatal lányról forgatása előtt váltak el útjaik barátilag.

vetítik:
június 14. péntek 18:00 Toldi mozi
június 15. szombat 19:00 Toldi mozi
június 14. péntek 20:00 Pécs – Apolló mozi

 

Titokzatos bőr / Mysterious Skin (2004)

amerikai misztikus film, 105 perc, rendező: Gregg Araki

A nyolcvanas-kilencvenes években játszódó mélabús coming-of-age drámát a New Queer Cinema képviselője, a japán származású, amerikai születésű független filmes Gregg Araki forgatókönyvíró-rendező-vágó adaptálta Scott Helm 1995-ös, azonos című regényéből. A szexuális irányultságát nyíltan vállaló, de a „meleg filmrendező” titulust elutasító Araki néhány éves kihagyás után készítette el filmjét, melyben visszatért a korábbi témáihoz. A történet középpontjában két tizenéves áll, az egyik (Joseph Gordon-Lewitt) prostituáltként dolgozik, a másik (Brady Corbet) pedig meg van róla győződve, hogy űrlények rabolták el. A film során az életüket összekötő múlt sötét titkaira derül fény. A Titokzatos bőrt nálunk 2006-ban mutatták be a Titanic filmfesztiválon; ritkán – akkor is a késői órákban – látható, szókimondó, provokatív és sokkoló filmcsemege, mely sokak szerint megelőzte a korát.

vetítik:
június 14. péntek 20:00 – Toldi mozi
június 15. szombat 17:00 – Toldi mozi
június 13. csütörtök 19:00 – Pécs, Apolló mozi / A film után kerekasztal-beszélgetés Rekvényi Katalin szexuálpszichológussal, Árkovit Amaryl pszichoterapeutával és Rádóczy Bálint queer képzőművésszel

 

She is Connan (2023)

francia-belga fantasy-akció, fekete-fehér/színes, 105 perc, magyar felirattal, rendező: Bertrand Mandico

A film a Conan, a barbár feminista változata, melyben Rainer, a kutyafejű haláldémon meséli el nekünk a queer főhős különböző korszakokon és mítoszokon átívelő életét és szerelmét. A történet Connan 15 éves korában kezdődik és 10 évente lép új szakaszba, mindegyikben más színésznő alakítja őt. Az extravagáns díszleteket és jelmezeket felvonultató film a barbárság női oldalára koncentrál és meglehetősen véres és állatias, látványvilágában olyan, mint egy szabadjára engedett, lüktető, csillogó divatbemutató. A She is Connan 2023-ban a Queer Pálmáért volt versenyben Cannes-ban.

vetítik:
június 14. péntek 21:00 – Francia Intézet

 

Mind idegenek vagyunk / All Of Us Strangers (2023)

angol romantikus filmdráma, 106 perc, magyar felirattal, rendező: Andrew Haigh

A film egy japán regény alapján készült, melyet röviddel megjelenése után filmre adaptáltak hazájában, de mindkettőtől különbözik, mert sokkal személyesebb, és csak az alapötletet használja fel. A forgatókönyvíró-rendező Andrew Haigh ugyanis saját élményeiből merít, és a könyvre amolyan fogódzóként tekint, amihez vissza-visszanyúlhat. A cselekmény nagy részét gyerekkori otthonában forgatta, ahol a régi időket fényképek alapján idézték meg. Főszereplője a televíziós forgatókönyvíró Adam (Andrew Scott), aki magányosan él egy többlakásos londoni épületben. Szomszédja, Harry (Paul Mescal) részegen próbál meg ismerkedni vele, ezért elküldi őt, később azonban elfogadja a közeledését és szenvedélyes viszonyba kezdenek. Adam rendszeresen hazalátogat szüleihez (Jamie Bell és Claire Foy), akiknek beszámol kapcsolatáról és homoszexualitásáról. A film természetesen arra is magyarázatot ad, hogyan alakíthatják fiatalabb színészek a főszereplő szüleit.

Haig a regény adaptációját hosszú és néha fájdalmas folyamatként írta le, melynek során szeretett volna elszakadni a saját múltjától, mint ahogyan azt Adam is teszi. Filmjében a szülő-gyermek kapcsolat és a romantikus szerelem bonyolultságának feltárása volt a célja, gondolva a nyolcvanas években felnövő meleg generációjának sajátos tapasztalataira, mindezt pszichológiai és metafizikai megközelítéssel. A Mind idegenek vagyunk számos más díj és jelölés mellett 6 BAFTA-jelölést is kapott.

vetítik:
június 16. vasárnap 19:00 – Toldi mozi (záró)

 

További információk:

A Toldiban tartandó All Of Us Strangers záróvetítésére, illetve a Francia Intézet She is Connan vetítésére kedvezményes áron lehet jegyet váltani, a vasárnapi Queer Days Chill & Talk az Aurórában pedig ingyenesen látogatható.

Amennyiben úgy érzed, hogy szívesen jelen lennél valamelyik vetítésen, de most éppen nem engedheted meg magadnak, azt jelezheted a szervezők felé egy privát üzenetben, mert limitált számban minden alkalomra biztosítanak ingyenes jegyeket.

Az eseménybe a pécsi Apolló Mozi is bekapcsolódik, ahol három filmet vetítenek.

A program a Háttér Társaság, a Francia Intézet, a Budapest Pride, a magyarhangya és az Auróra segítségével valósul meg.

Figyelem, az előadásokat csak az nézheti meg érvényes jeggyel, aki belépéskor fényképes igazolvánnyal igazolja, hogy elmúlt 18 éves!

 

 

Hujber Ádám

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin