Lifestyle

Harc, nászút és nokedli – Férj és férj Budapesten

A tajvani Shinchi és makaói Guzifer a Pink Budapest meghívásából érkeztek Magyarországra, hogy nászútjukat a fővárosban töltsék. Bár Tajvan Ázsiában elsőként legalizálta az azonos neműek házasságát, a srácok mégsem tudták hivatalosan összekötni az életüket – sok más párhoz hasonlóan. Ám a család előtt mégis egybekeltek, így hozzánk már férj és férjként érkeztek. Elmesélték nekünk történetüket, ami egyszerre szól kitartásról, harcról – és a végén egy kis nokedliről.

Shinchi és Guzifer szerelme öt éve kezdődött, de már hat éve ismerik egymást. Guzifer Makaóban praktizált pszichológusként, míg Shinchi Tajvanon élt. Egy éven át csak online beszélgettek, majd megtörtént az első találkozó – amiből szerelem lett első (személyes) látásra. Méghozzá országokon átívelő. A srácok két évig csak ritkán láthatták egymást, bár legalább a köztük lévő távolság nem volt kínzóan nagy, csupán két óra. Két év után úgy döntöttek, hogy szorosabbra fűzik kapcsolatukat és összeköltöznek. Ám mindez esetükben nem volt olyan egyszerű.

 

Shinchi és Guzifer

 

Győzött a szerelem

Guzifer jól keresett pszichológusként Makaóban, ám az korántsem volt biztos, hogy Tajvanon sikerül majd munkát találnia, főként, hogy a politika nem kedvezett a külföldi munkavállalóknak. De a szerelem legyőzte a félelmeket. Guzifer felmondott és Tajvanra, Tajpejbe költözött szerelméhez. A közös élet, bár sok boldogsággal járt – hiszen végre minden nap láthatták egymást, és nem kellett hosszú útra indulni egy csók miatt –, volt benne bőven nehézség is. Shinchi a rossz gazdasági helyzet miatt keveset keresett, Guzifer pedig nem talált munkát sem a szakmájában, sem más területen.

Jött egy őrült és bátor ötletük: egy saját vállalkozás, amivel önállósíthatják magukat. Így megnyitották a cukrászdájukat. A terv viszont nem alakult rózsásan. De nem volt veszve minden. Szerencséjükre mindkettejük családja igen támogató volt, így továbbra is maradt opciójuk a boldog közös életre. Szám szerint kettő. Az egyik az volt, hogy Makaóban Guzifer ismét elkezd praktizálni, Shinchi pedig majd vigyáz a párja apjára. A másik az, hogy maradnak Tajvanon, ahol Shinchi szülővárosában segítséget kaphatnak a cukrászda fenntartásában a fiú vállalkozó szüleitől. Tajvan mellett döntöttek.

Házasság, csak azért is

Majd jött a reménysugár. 2019. május 17-én a tajvani kormány legalizálta az azonos neműek házasságát, elsőként Ázsiában. A házasság Shinchi és Guzifer minden nehézségére megoldást jelentett volna: vízumával Guzifer is vállalhatott volna munkát az országban, ami egy csapásra megoldotta volna anyagi problémáikat.

Shinchi és Guzifer voltak az első meleg pár, illetve az első nemzetközi pár, akik 2019. május 24-én beadták a kérvényüket a házasságra. Ám nem ők voltak az első házasok. És máig nem azok, méghozzá Guzifer származása miatt. A jelenlegi törvények szerint ugyanis bár két tajvani nő és két férfi probléma nélkül egybekelhet, ám a nemzetközi pároknál már kicsit bonyolultabb a helyzet: ők csak akkor köthetnek házasságot, ha a nem tajvani férj- vagy feleség-jelölt olyan országból érkezett, ahol ugyancsak legalizálták már az azonos neműek házasságát.

A csalódás a párból aktivistát faragott. Shinchi és Guzifer hamarosan rengeteg hasonló cipőben járó nemzetközi párral találkoztak, akikkel próbáltak minél nagyobb nyomást gyakorolni a helyi kormányra, hogy változtassák meg a törvényeket. Próbálkozásuk végül nem volt hiábavaló: a kormány jelezte, hajlanak a változtatásra, hogy valóban megvalósuljon a házassági egyenlőség. Ám mindehhez idő kell, ráadásul az országban hamarosan választásokat tartanak. Guziferéknek minimum két évet kell várniuk a törvények megváltoztatására.

A fiúk végül mégis egybekeltek. Guzifer szülei titokban szerveztek meg egy szertartást a srácoknak, akik így a családjuk és barátaik előtt végül kimondhatták egymásnak az igent. Boldog férj és férj lettek. Készen álltak egy nászútra.

Az, hogy a fiúk nem engedték, hogy egy törvény szabja meg, hogy ők házasok-e vagy sem, persze nem azt jelenti, hogy feladták volna a harcot azért, hogy megannyi párral együtt ők is egyenlőek legyenek a törvény előtt.

 

 

Nem csak a szerelemről szól

Fontos hangsúlyozni, hogy a probléma nem romantikus jellegű. Még ha egy nemzetközi pár össze is tud költözni, ha megszerzi a hosszú távú vízumot, a külföldi partnernek akkor sem jár biztosítás, és nem vállalhat munkát sem. A munkajogok miatt éppen ezért nem ritka az sem – és ez történt Guzifer esetében is –, hogy a pár külföldi tagjának fel kell adnia karrierjét és szakmáját.

Shinchi és Guzifer a szerencsésebbek közé tartoznak. A fiúk a tiltakozások közben rendkívül sok párt ismertek meg, akik rosszabb helyzetben vannak náluk. Vannak, akiknek csak rövid távú vízumuk van és keveset tartózkodhatnak Tajvanon szerelmük mellett. És vannak, akiknek vízumuk sincsen, így néha maximum turistaként látogathatnak az országba. Ha pedig a másik fél muszlim országból érkezett, a helyzet abszolút kilátástalan, miután a muszlim kormányok nem igazán segítik az utazáshoz, letelepedéshez, vagy akár jövőbeli házassághoz a dokumentumok kiállítását.

Tajvan óriási lépést tett az egyenjogúság felé 2019-ben, ám az ország és persze Shinchi és Guzifer példáján jól láthatjuk, a jogi értelemben valamelyest kimondott egyenlőség nem egyenlő a valós egyenlőséggel. Valakik továbbra is egyenlőbbek az egyenlőknél. Tajvanon jelenleg megannyi pár vár arra, hogy hivatalosan is egybekeljenek, így nemcsak megszerezve a házassági jogokat és elkezdve egy új életet, hanem hogy így élhessenek biztonságban és békében hétköznapi életet.

Hajóparti, szocializmus és nokedli

Ennyi nehézség után Shinchi és Guzifer esetében a nászút legalább igazán különlegesre sikerült. A fiúk férj és férjként érkeztek meg Ferihegyre, hogy eltöltsenek egy hetet Budapesten a Pink Budapest és partnerei jóvoltából. A pár tartott attól, hogy homofóbiával találkoznak majd a magyar fővárosban, hiszen jelenleg Magyarország híre a külföldi sajtóban, fogalmazzunk úgy, hogy nem túl rózsás. Ám legnagyobb megdöbbenésükre éppen az ellenkezőjét tapasztalták.

Amikor házaspárként beszéltek magukról, éljenzés fogadta őket egy étteremben, és az általuk egyik legnagyobb élményként megélt, naplementés esti hajópartin a Dunán. Egy esetben két nő beszélgetett el velük a budai Várban, akik azt hitték, hogy a srácok a feleségeikkel látogattak el Budapestre. Majd amikor kiderült, hogy egymással vannak, a két lány jót nevetett – mivel ők is egy pár voltak.

 

 

A fiúk legnagyobb élményei közé tartozott a saját islerük elkészítése a Szamos Csokoládé Iskola workshopján – ne csodálkozzunk, ha cukrászatukból hamarosan elindul az isler-láz Tajvanon –, a Nagy Vásárcsarnok felkeresése a Fővám téren, ahol a piacok egy merően új világát ismerték meg, és a Memento Park, amiről már-már spirituális élményként számoltak be. Elmondásuk szerint az, hogy látták Magyarország szocialista múltjának maradványait, további harcra inspirálta őket, hiszen a szemük előttük volt a bizonyíték, miszerint minden rendszeren lehet változtatni.

És persze mint minden Magyarországra érkező turistát, őket is elvarázsolta a magyar konyha. Bár saját gasztronómiájuk után annyira nem döbbentek meg a fűszerek bátor használatától, az új ízek így is új élményeket jelentettek: a csirkepaprikás, a nokedli és a lángos örök emlékek lesznek.

 

 

Kanicsár Ádám András

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin