Színes

Beszélgetések transznemű emberekkel a Transznemű Láthatóság Napja alkalmából

Március 31. a Transznemű Láthatóság Napja. E tudatossági napot elsőként 2009-ben tartották meg azért, hogy kiálljanak a transznemű emberek jogaiért és elfogadásáért, mindenemellett valós, emberi arcot is adva a közösség tagjainak. Ma már a világ egyre több pontján egyre több LMBTQ és civil szervezet, közéleti és politikai szereplő, valamint magánszemély emlékezik meg róla.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ILGA-Europe (@ilgaeurope) által megosztott bejegyzés

 

 

Magyarországon tavaly óta sajnos másról is emlékezetes e nap. Egy évvel ezelőtt, 2020. március 31-én terjesztette elő ugyanis Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt a közigazgatási salátatörvény-javaslatot (azóta: 2020. évi XXX. törvény), amelynek 33. paragrafusa már jogszabályilag sem teszi lehetővé transznemű emberek számára, hogy hivatalosan is elismertessék a nevüket és a nemüket, azaz megváltoztathassák ezeket az irataikban.

Az Országgyűlés május 19-én szavazta meg 134 igen, 57 nem arányban, 4 tartózkodás mellett, Áder János köztársasági elnök pedig kilenc napra rá írta alá a törvényt, amely ellen másnap transzneműek tiltakoztak anyakönyvi kivonataik elégetésével a Hősök terén. A törvény kapcsán 21 transznemű és interszex személlyel készítettünk interjút, milyen hatással van ez az ő életükre. A beszélgetések ITT olvashatóak el.

A transzneműek számára a nem jogi elismerésének lehetőségét az Európai Unió 27 tagállamából 24 biztosítja, és az Európai Unión kívül olyan országok is, mint Oroszország, Törökország, Üzbegisztán vagy Kazahsztán. Ugyanakkor a magyarok elsöprő többsége nem ért egyet a kormány törvénymódosításával: a Medián Közvélemény-kutató Intézet 2019-es, reprezentatív felmérésében a válaszadók 70%-a kifejezetten támogatta, hogy az biztosítsa transznemű emberek számára a nemük és nevük megváltozatásának lehetőségét az irataikban.

A transz közösség láthatóságának előmozdítása a Humen Magazin számára is mindig kiemelt fontosságú volt. Az elmúlt évek során számos alkalommal készítettünk interjút transz férfiakkal és nőkkel, a hazai és nemzetközi közösség kiemelt tagjaival.

A Transznemű Láthatóság Napja alkalmából e beszélgetéseket ajánljuk az Olvasó figyelmébe:

Nem tudsz valaki más lenni egész életedben” – Jaimie Wilson női testbe született, ma pedig az LMBTQ társadalom egyik leghíresebb férfi képviselője, aki ráadásul szorgalmasan építi zenei karrierjét. Vallásos környezetben nőtt fel, családja kitagadta, ő maga pedig elkezdte a hormonkezeléseket és a nemi megerősítő műtéteket, átalakulásának folyamatát pedig bátran mutatta be a közösségi médiában. Jaimie világhírű lett, milliók példaképe. 2017-ben a Sziget Fesztiválon is fellépett zenészként, majd a Magic Mirror színpadán megpróbáltatásairól is beszélt. És magazinunkkal is leült egy interjúra.

 

 

Van pillanat, amikor a nemünket arrébb kell söpörni” – A 2017-ben a legjobb idegennyelvű film kategóriában Oscar-díjat nyerő Egy fantasztikus nő című drámában bár egy transznemű nő szemszögéből láthatunk egy komplikált és sötét élethelyzetet, közben megismerve a transzfóbia megannyi formáját, a főszereplő szerint ez a film közel sem a transzneműekről szól, hanem egyszerűen a szerelemről és az emberekről. Daniela Vegával karakteréről, a gyászról és a tolerancia fontosságáról 2018 júniusában beszélgettünk.

Horváth Noé 2018 júliusában szerepelt magazinunk címlapján és interjúban mesélt kalandos életéről, coming outjáról, Forbes-címlapról, nemkorrekciós műtétről, Budapest Pride-nyitóbeszédről.

 

Horváth Noé

 

Inkább nézzenek meleg fiúnak, mint leszbikus nőnek” – Fajt Alex az Éjjel-Nappal Budapestben tűnt fel, aztán saját jogán, Youtube- és Instagram-oldalának köszönhetően egyre többen ismerték meg. Nőnek született, de világéletében férfinak érezte magát. Alexszel 2019 kora őszén beszélgettünk.

Nem egy arctalan tömeg vagyunk” – A 33-as törvényjavaslat beadása után óriási csata zajlott a törvény ellen, és eddig nem látott összetartás alakult ki az LMBTQ közösségen belül. Az ellenkampány három fontos szereplőjével, Tálos Atanázzal, Fajt Alexszel és Ördög Ivettel tavaly nyáron a törvény elfogadásáról és a jövőről beszélgettünk.

Mit zavar, mi van a személyidbe írva? Indulhassanak transz nők a női sporttágakban? Ilyen és hasonló kérdésekre válaszol 8 magyar transznemű ember a Transznemű Láthatóság Napja alkalmából a Budapest Pride legújabb videósorozatában. A 18 részes sorozatban a résztvevők szerették volna lebontani a legnagyobb tabukat: vallással, gyermekvállalással, detranzícióval, de a fiatalkorúak nemváltásával kapcsolatban is elmondják a véleményüket.

 

#TDOV2021: Transznemű GYIK – transzneműek válaszolnak kommentekre!

Share your videos with friends, family, and the world

 

Borítókép: ILGA Europe, Twitter

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin