Egészség

Új kutatás bizonyítja, milyen kevés transznemű bánja a nemi megerősítő műtétet

A The American Journal of Surgery című folyóiratban áprilisban jelent meg egy tanulmány, amely három adatbázis és 55 kutatás áttekintésével vizsgálta, milyenek a megbánási arányok a különböző plasztikai és egyéb beavatkozásokat, valamint életeseményeket követően.

Az eredményből kiderül, hogy a mellplasztikát a megkérdezett pácienseknek 47 százaléka, míg a testkontúr-műtéteket 33 százaléka bánta meg. Más sebészeti beavatkozások közül a vaszektómiát (azaz az ondóvezetékek átvágását fogamzásgázlás céljából) az átesettek 30%-a bánta meg, míg a zsírleszíváson átesett betegek 19,5%-a tapasztalt hasonlót.

A fontosabb életeseményeket vizsgálva az emberek 16,2%-a bánta meg a tetoválást, míg a gyermekvállalást 7%. Ehhez képest a nemi megerősítő műtétek esetében a megbánás aránya megközelítőleg 1% volt. A tanulmány kihangsúlyozza, hogy „a megbánást tapasztaló betegek aránya rendkívül alacsony„.

A tanulmány kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a nemi hovatartozást megerősítő szolgáltatásokhoz való hozzáférés korlátozása – amelyre sajnos például az Amerikai Egyesült Államok egyre több államában fogadtak már el törvényt, vagy terveznek hasonlót – „eltörli a betegek autonómiáját, és nem tiszteli azt a gondos mérlegelést és sokoldalú megközelítést, amely a nemi hovatartozást megerősítő műtétre vonatkozó döntés meghozatalához szükséges„.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin