Hírek

Anyakönyvi kivonatok égetésével tiltakoztak transzneműek az új törvény ellen

A hazai civil szervezetek és nemzetközi emberi jogi szervek, az ENSZ, valamint az Európai Parlament kritikáit, figyelmeztetéseit és kéréseit ignorálva tegnap délután Áder János köztársaság elnök aláírta a transzneműek nemének jogi elismerését ellehetetlenítő, az Országgyűlés által múlthéten elfogadott törvényt.

Az új törvény elleni tiltakozásul ma délután hat órától transznemű emberek az anyakönyvi kivonataik elégetésével tiltakoztak a Hősök terén. Az Országgyűlés által elfogadott törvény ugyanis már nem teszi lehetővé számukra, hogy hivatalosan is megváltoztathassák a nevüket és nemüket a hivatalos irataikban.

“(…) az államnak nincs joga olyan néven nyilvántartani embereket, ami nem az övék. Az 1600-as években a japán prostituáltakat megfosztották a nevüktől, hogy elvegyék tőlük a személyiségüket és egy bizonyos “munkanéven” hivatkozzanak rájuk. Ugyanezt teszi most a magyar kormány a transznemű állampolgárokkal.” – olvasható a Budapest Pride sajtóközleményében.

Fotó: Budapest Pride

 

A bizottsági vitán egy Vejkey Imre nevű KDNP-s politikus azt mondta, hogy közömbös az, ahogy az érintettek látják. Én pedig érintettként azt mondom, hogy ebben a kérdésben teljesen közömbös az, hogy a nem érintettek hogyan látják.” – mondta Gyarmati Dániel, a Budapest Pride szervezője.

Az akción a szervezők bejelentették: nem hagyják, hogy a magyar kormány kénye-kedve szerint megfossza a transznemű embereket alapvető jogaiktól. Ezért felszólították Kozma Ákost, az Alapvető Jogok Biztosát, hogy küldje az Alkotmánybíróság elé a törvényt. Az Amnesty International kezdeményezésére, a Háttér Társaság és a Prizma Transznemű Közösség közreműködésével levélíró kampányt indítanak Kozma Ákos ombudsmannak, amiben felszólítják az Alapvető Jogok Biztosát: küldje az Alkotmánybíróság elé az alkotmányellenes és embertelen törvényt. Így minden állampolgár kifejezheti a véleményét és kiállhat a transznemű polgártársai mellett. A felszólító levélhez ITT lehet csatlakozni.

 “A jogi nemváltás ellehetetlenítésével a kormány emberéletekkel játszik. Amíg nem kívánják az ország becsületes adófizető és hazaszerető polgárait emberszámba venni, és egyenlő partnerként kezelni, addig az egyetlen lehetőségünk, hogy az Alkotmánybíróság, illetve az Európai Emberi Jogok Bírósága előtt kényszerítsük őket párbeszédre. Ez meg is fog történni.” – mondta Ördög Ivett, transznemű aktivista.

Transzvélemény című sorozatunkban transznemű emberek mondják el véleményüket a történtekről és magyarázzák el, hogy miért is olyan fontos, hogy valaki személyijében is az legyen, akiként boldogan tud élni.

 

Dr. Szabó A. Zsófia – „Nem is magamért aggódom, hanem a sorstársaimért”

 

Ábel – „Ilyet nem lehet megtenni egy emberrel”

 

Dorián – „Sok mindent érzek, de leginkább haragot és rettegést”

 

Dr. Szabó A. Zsófia – „Nem is magamért aggódom, hanem a sorstársaimért”

 

Muszta Cecília – „A társadalom szélére sodorva tényleg tud rémisztő lenni a modern világ”

 

Vay Blanka – „Olyan, mintha törvényileg tiltanák be a balkezes ollókat”

 

Erdős Erik – „Mások jóindulatától függök, nap mint nap”

 

Török Petra Auróra – „Folyamatosan azt érzem, hogy élve eltemettek”

 

Csillag Tamara és Angyal Elvira – „A létünket kérdőjelezték meg”

 

Bába Dorottya – „Eljött az idő, hogy az interszexek előjöjjenek az árnyékvilágból”

 

Horváth Noé – „Ez nem csak a transz emberekről, ez mindannyiunkról szól”

 

Novák Angéla – „Minden egyes sorstragédia hatással van a társadalomra”

 

Zsanett – „Jó eséllyel több lesz a transzneműek ellen elkövetett bűncselekmény”

 

Amanda Málovics – „Sokan, köztük fiatalok, az öngyilkosságba menekülnek majd”

 

Emma Dandelion – „Az egész életünk el lenne lehetetlenítve”

 

Fajt Alex – „A transzneműség egy láthatatlan dolog”

 

Berencsi Eszter – „Az az érzésem, hogy kriminalizálnának bennünket”

 

Tálos Atanáz – „Sokakban ez a kilátás akár öndestruktív késztetéseket is ébreszt”

 

Ördög Ivett – „Ez a disszonancia, ha nincs kezelve, súlyos lelki problémákhoz tud vezetni”

 

Ónodi Adél – „Valamikor azt hiszik, hogy viccelsz vagy okiratot hamisítottál”

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb