Színes

Transzneműként coming outolt a Ku-Klux-Klan volt vezetőjének gyereke

fotó: Washington Post

A Ku-Klux-Klan egyik volt vezetőjének, Don Blacknek a gyereke, aki korábban maga is a fehér fajgyűlölő mozgalom egyik reklámarca volt, új könyvében bújt elő transzneműként.

A most 35 éves Derek Black-et az apja már gyerekként felhasználta, így 10 éves korában már ismert figurának számított, amikor a hírhedten rasszista és homofób Westboro Baptista Egyház vezetőivel együtt szerepeltek a The Jenny Jones talk show-ban.

A The Klansman’s Son: My Journey from White Nationalism to Antiracism (A klánvezér fia: Utam a fehér nacionalizmustól az antirasszizmusig) című könyvében arról ír, elképzelni sem tudja, milyen nehéz lehet a mai Amerikában transzneműként felnőni. Hosszú haja miatt gyerekként sokáig lánynak nézték, amit nagyon szeretett, de később elnyomta önmagát, hogy megfeleljen a társadalmi elvárásoknak.

Apja alapította és vezeti ma is az egyik legismertebb amerikai neonáci portált (és társaival egyszer megpróbált elfoglalni egy karibi szigetországot), és a portál gyermekszekciójában korábban Derek is közreműködött. Később aztán a híresen liberális sarasotai New College-ba jelentkezett, és az ott töltött idő hozzájárult ahhoz, hogy megértse a kialakulóban lévő nemi identitását, egyúttal kiábrándult a fehér felsőbbrendűséget hirdető mozgalomból is. Egy ideig próbálta titokban tartani a családi hátterét, de egy év után végül kiderült az egyetemen. Amikor egy külföldi tanulmányi programban vett részt, keresztapja, David Duke (a legnagyobb amerikai klánszervezetnek tartott Ku-Klux-Klan Lovagjainak egyik alapítója) még egy németországi Hitler-túrára is elvitte Black-et.

És miközben családtagjai az ország leghírhedtebb antiszemita aktivistái közé tartoztak, ő egy zsidó nővel kezdett randizni. Egy későbbi barátnője mellett, aki ma már a felesége, megtette az első óvatos lépéseket a leválást az apja szervezetéről.

2013-ban aztán levelet írt az amerikai gyűlölet-egyházakat és szervezeteket monitorozó Southern Poverty Law Centernek, amiben Black bocsánatot kért a korábbi tevékenységéért, mondván, hogy nem tudja többé támogatni a fehér nacionalizmust, miután beszélt azokkal az emberekkel, akiket egykor támadott, és rájött, hogy a tetteinek milyen hatása volt azokra, akiknek egyébként soha nem akart ártani.

Black elismeri, hogy ma már ritkán beszél a családjával.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin