Itthon

Második alkalommal ad otthont Budapest a Magyar Transz Pride felvonulásnak

Fontos esemény színhelye lesz május 11-én, szombaton a magyar főváros: több év szünet után a Prizma Közösség második alkalommal szervezi meg a Magyar Transz Pride-ot, amely a felvonulás mellett több más programnak is otthont ad, közvetlenül a menet előtt, délután 1 órától például közös workshopon lehet hangolódni egy erőszakmentes kommunikáció tréner vezetésével. (részletek a nap programjairól a Facebook-eseményben).

Vay Blankával, a Prizma Közösség tagjával és szervezővel a szombati esemény részleteiről és a magyar transz közösség jelenlegi helyzetéről beszélgettünk.

2019 után ismét lesz Magyar Transz Pride. Miért döntöttetek úgy, hogy megszervezitek?

Már akartunk korábban is egy másodikat szervezni, de a Covid miatt tíz nappal előtte le kellett mondani. Aztán az történt, hogy az “élet bonyolult”, és amikor jött a Háttér Társaság “Emberek vagyunk, nem propaganda” pályázata, akkor gondoltuk: ezt pont ilyesmikre írták ki, vágjunk bele. Elvileg meg lehet szervezni egy ilyen programot nulla forintos büdzséből is, de mivel minden résztvevő amúgy is sok önkéntes munkát végez, azt gondoltuk, hogy ha kevesebb stresszel és jobb minőségben akarjuk megcsinálni, akkor muszáj valamennyi pénzt szerezni, mert különben a szervezés az időnként felbukkanó fizetős munkák és a többi önkéntes munka között fog vergődni. Nem utolsó sorban így útiköltséget is tudunk téríteni a vidékről jövőknek, ami elég fontos.

Az első Transz Pride-ot jogos felindulásból szerveztük, akkor függesztették fel a nem és névváltoztatási kérvények elbírálását. 2020 óta a 33-as az apropó,  de folyamatosan, pár havonta van egy homo- és transzfób kormányzati intézkedés és ez így is marad, amíg nem viszi el őket az ördög.

Milyen kísérőprogramok gazdagítják az eseményt?

Előző nap, péntek este a Gólyában közös bannerfestés lesz, ami lehetőséget ad arra, hogy kötetlenül, egy intimebb térben is találkozzunk, akár azokkal is, akik szombaton nem érnek rá. Szombaton, a felvonulás előtt közös ráhangolódós workshopot tartunk Pogány Anikó erőszakmentes kommunikáció trénnerrel – ez az első alkalommal is nagyon jó volt, és a szokásos demonstrációs, menetes hangolathoz képest egészen más, sokkal erősebb energiákat teremtett. A meneten lesznek dobosok is, és transz és szövetséges felszólalók.

Este két  queer partyszervező társaság, a Persephone és a HIR közösen szervez nekünk bulit, queer DJ-kkel (Barbad, Brace, Too Old) az Edithben. Rászorulóknak lehetőségük lesz szolidaritási alapon ingyen bejönni – ezt nagyon fontosnak tartottuk.

A Transz Pride keretében felvonulás is lesz szombat délután. Ha publikus már az útvonal, mit lehet róla tudni?

Nagy meglepetéseket nem fog rejteni: nem lesz nagyon hosszú, nem ússzuk át a Dunát, nem megyünk fel a János-hegyre. A cél az, hogy este is legyen energiája a résztvevőknek az afterpartyra. Rövidesen a Facebook-on nyilvánosságra hozzuk.

A hétvégi programon túl milyen programokat szervez a Prizma Közösség? Milyen témákban lehet Titeket keresni?

Van a honlapunkon egy Magyarországon egyedülálló, LMBT-barát szolgáltatókat tartalmazó, kereshető adatbázis – erre nagyon büszkék vagyunk. Rendszeresen tartunk online csoporttalálkozókat és évente egyszer-kétszer élőket is. Ezek jók szoktak lenni. Az egyik szervezőnk transznemű élő könyv az Élő Könyvtár ban, erőszakmentes kommunikációs tréningeket szervezünk, összeszedtük, hogy néhány gyakoribb kivándorlási célországban mire számíthat az orvosi és a jogi tranzícióval kapcsolatban az egyszeri magyar transznemű – ilyesmiket csinálunk.

Nagyon kis, hivatalosan még be sem jegyzett csoport vagyunk, aktív tagjaink többsége ráadásul külföldön dolgozik főállásban, ezért nem is tervezünk a közeljövőben komoly növekedést.

2020 tavaszán a kormány megszüntette a nem jogi elismerését Magyarországon. Mit tapasztaltok, milyen hatással van ez a transz közösségre?

Rossz hatással. Mint egy nagy pofon, majd egy gúnyos röhögés az arcunkba. Rossz papírokkal élni folyamatos outoltatást jelent. A hazánkhoz köthető jövőképünket vette el, a reményt, hogy itt valaha normális, beilleszkedett, egyenrangú polgárokként élhetnénk. Aki erősebb, szerencsésebb buborékban tud élni, vagy akinek vastagabb a bőre, az kitart, mindenki más pedig külföldön képzeli el a jövőjét. Ez tragédia.

Mit javasoltok, hova és kihez fordulhat ma az, akinek transzneműként lelki segítségre van itthon szüksége?

Csoporttalálkozóinkon megértő, támogató közeget tudunk kínálni, de ez nem helyettesítheti a komolyabb, professzionális támogatást, amire sokaknak szüksége van. A Háttér Társaság kínál pár alkalmas ingyenes konzultációt, őket érdemes keresni, és a Transvanilla Transznemű Egyesületnek is vannak támogató programjai.

Tudjuk, hogy nem könnyű, – ezzel szemben nagyon nehéz. Viszont nem is reménytelen és az autentikus életre törekedni szinte majdnem mindig megéri. Ahogy egy fiatal transz mondta az egyik csoporttalálkozónkon: “Azért jó benneteket, idősebb transzneműeket látni, mert így látom és elhiszem, hogy ezt túl lehet élni.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin