Nagyvilág

Európai politikusok pénzmegvonással sújtanák Magyarországot a homofób propagandatörvény miatt

Fokozódik a nemzetközi nyomás Magyarországon, miután június 15-én az Országgyűlés megszavazta a homofób propagandatörvényt. A jogszabályra Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-bejegyzésben reagált. „Sokszínű Európában hiszek, és nem olyanban, ami elrejti ezt a gyerekeink elől. Senkit nem szabad megkülönböztetni a szexuális irányultsága alapján” – fogalmaz közösségi média bejegyzésében, hozzátéve, hogy vizsgálják, a törvény sért-e uniós jogszabályokat.

 

 

Helena Dalli egyenlőségért felelős biztos korábban azt mondta: teljességgel elképzelhető, hogy a diszkrimináció miatt Magyarországot is a közösségi források felfüggesztésével sújtsák, akárcsak Lengyelországot. Mint arról beszámoltunk, az Európai Bizottság tavaly nyáron hat lengyel település finanszírozását is elutasította, amelyek korábban úgynevezett „LMBT-mentes zónának” nyilvánították magát.

A konkrét európai uniós projektekhez nem köthető magyar törvény esetében nehezebbnek ígérkezik a pénzmegvonás, de egy, a Népszavának nyilatkozó jogi szakértő nem zárta ki, hogy van olyan, az egyenlőség tiszteletben tartását előíró közösségi jogszabály, amely alapján elképzelhetők pénzügyi szankciók.

Több más európai politikus is nyíltan elítélte a törvényt és aggódalmát fejezte ki. Alexander De Croo belga miniszterelnök szintén úgy gondolja, hogy az Európai Uniónak pénzügyi szankciókkal kell büntetnie az LMBTQI-közösséggel szembeni diszkriminációt és gyűlöletkeltést. Hozzátette, hogy a Benelux államok (Belgium, Hollandia és Luxemburg) fel fogják vetni a témát a magyar jogállam helyzetéről szóló keddi miniszteri szintű meghallgatáson.

Az EU nem pénzkiadó automata, ahonnan kiveszed a pénzt, miközben teszel a szabályokra” – jelentette ki De Croo. Csatlakozott hozzá Petra De Sutter miniszterelnök-helyettes is, aki nemcsak az ország, de egyben a világ első transznemű kormányfő-helyettese is. A politikus szerint Magyarország átlépte a vörös vonalat.

 

 

Az Európai Parlament a jövő héten egy állásfoglalást készül elfogadni és szexuális és reprodukciós egészség és jogok helyzetéről, amely hangsúlyozza: az LMBTQI közösséghez tartozó személyek jogainak gyakorlását “súlyosan akadályozhatja a szexuális irányultság, a nemi identitás, a nemi önkifejezés, valamint a nemi jelleg sokféleségének a szexuális nevelési tantervekből való kihagyása”. A határozati javaslat felszólítja a tagállamokat, hogy „lépjenek fel a szexuális és reprodukciós egészséggel és jogokkal kapcsolatos diszkriminatív és nem biztonságos félretájékoztatás terjedése ellen, mivel az veszélyeztet minden személyt, különösen a nőket, az LMBTI személyeket és a fiatalokat”.

A hét elején aggodalmának adott hangott Clément Beaune, Franciaország európai ügyekért felelős államtitkára is. „Kifejezetten aggódunk emiatt” – mondta az államtitkár. Hozzátéve, hogy korábban is voltak problémák a magyar jogállam helyzetével, ezt mutatja az is, hogy életbe lépett a hetes cikk szerinti eljárás Magyarország ellen. Az viszont Beaune szerint teljesen új, hogy szándékosan és direktben céloznak egy adott embercsoportot, ebben az esetben az LMBTQ-közösséget.

Mivel az Európai Unió Tanácsának elnökségét 2022 január és június között Franciaország tölti majd be, így kiemelt fontosságú, hogyan vélekednek Magyarországról a nyugat-európai országban. A soros elnökség idején az európai ügyekért felelős államtitkárnak pedig egyébként is kiemelkedő szerepe van.

 

Káros a magyar gazdaságra a kormány homofóbiája

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin