Nagyvilág

Nem engedték be az LMBT-mentes zónába a francia minisztert

fotó: Reuters

 

A lengyel hatóságok megtagadták a francia Európa-ügyi minisztertől, hogy felkeresse az úgynevezett LMBT-mentes zónák egyikét, számol be róla a Politico.

 

LMBT-mentes zóna:

2020 tavaszára közel száz lengyel önkormányzat csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amellyel kinyilvánítják, hogy az ő településük vagy régiójuk mentes az “LMBTQ ideológiától”. Ezzel vállalják azt is, hogy elutasítják a toleranciát, és nem támogatnak olyan nonprofit szervezeteket, amelyek LMBTQ-ügyeket is felkarolnak.

 

Clément Beaune hétfőn érkezett hivatalos látogatásra Lengyelországba, és a tervek szerint érintette volna az egyik LMBT-mentes zónában található Kraśnik városát is. A miniszter szóvivője szerint a lengyel hatóságok azzal utasították el ezt a kérést, hogy a járványügyi helyzet nehézségei miatt ennek a látogatásnak kedvezőtlen lenne a fogadtatása.

“A lengyel hatóságok nemrég jelezték nekem, hogy nem tudják megszervezni ezt a látogatást, amit mélységesen sajnálok. Ez egy olyan döntés részükről, amellyel nem tudok egyetérteni.”

 

Beaune három lehetőséget mérlegelt: hogy lemondja a lengyelországi utazást, hogy későbbre halasztja, vagy pedig hogy ígéretéhez híven felkeresi a várost, de a lengyel kormány engedélye nélkül.

“De részemről úgy vélem, így nem viselkedik az ember az EU egyik tagállamával. Azért döntöttem úgy, hogy mégis elutazok Lengyelországba, mert felmerült egy másik, számomra szintén fontos téma: a nők abortuszhoz való joga.”

 

Bár a francia miniszter Kraśnik városába nem jutott el, de ettől függetlenül találkozik a lengyel LMBTQ szervezetek képviselőivel, ahogy az ellenzék vezetőjével, a varsói polgármesterrel is. Beaune tavaly decemberben coming outolt, és akkor ígéretet tett arra, hogy felkeresi a lengyel LMBT-mentes zónákat.

Azokat, amelyek létezését a magyar kormány propagandamédiája tagadja. Akit esetleg érdekel egy párhuzamos valóság is: ezek a zónák állítólag azért “nem léteznek” például a Magyar Nemzet szerint, mert egy lengyel LMBTQ aktivista az érintett települések határában a zónákra figyelmeztető táblákat helyezett ki – ha már a szégyenlős helyi politikusok nem dicsekedtek vele a lakosok előtt.

A magyar propagandamédia csupán arról nem vesz tudomást, hogy a lengyel bíróság minősítette alkotmányellenesnek a nagyjából száz megyei és városi önkormányzat homofób zónázását, vagy hogy időközben az egyik érintett önkormányzat, Nowa Dęba saját maga vonta vissza korábbi kirekesztő döntését. Ahogy az is furcsa lenne, ha az Európai Parlament holmi fake news alapján ítéljen el egy országot, ahogy Lengyelország esetében tette, vagy hogy az EU “nem létező” zónákra hivatkozva vonjon meg fejlesztési pénzeket hat településtől.

Clément Beaune jelezte: vissza fog térni Lengyelországba és megtalálja a módját az eltervezett látogatás pótlásának.

 

 

Tombolnak a lengyel politikusok, amiért EU-s pénzektől estek el a homofóbia miatt

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin