Nagyvilág

Az első lengyel „LMBT mentes zóna” is megadta magát

 

2019 márciusában Świdnik járás volt az első közigazgatási terület Lengyelországban, amelyik úgynevezett „LMBT mentes zónának” nyilvánította magát. A járás most úgy döntött, muszáj visszavonniuk a rendelkezést, miután az unió visszautasított egy 810 000 eurós pályázatot miatta – írja a Notes from Poland.

Świdnik annak idején határozatban mondta ki,  hogy „mentes az LMBT ideológiától”, és ígéretet tett arra, hogy megakadályozza „a lengyel gyerekek szexualizálását” az iskolákban a „homoszexuális propaganda” révén. Most a szöveget átírták, kikerült belőle az LMBT említése, és helyette „a fiatal generáció erkölcsi fejlődésének és a keresztény értékeken alapuló család intézményének” védelme szerepel.

Świdnik példáját eredetileg számos település és közigazgatási egység követte, 2019 és 2020 során 105 LMBT mentes zóna jött létre az országban. Mindezt erősen kritizálta az Európai Unió, mivel az ilyen határozatok az unió diszkriminációellenes politikájába ütköznek. Az állami szintű homofóbiát elítélte többek között az Európa Tanács, de még a lengyel főrabbi is.

Az LMBT mentes zóna fenntartása az európai strukturális és beruházási alapokból származó források elvesztésének lehetőségét is magában hordozza, emiatt 2021-től sorra kezdték el visszavonni a határozatokat a helyi testületek. Máshol bírósági határozat nevezte alkotmányellenesnek a zónák létrejöttét, és emiatt kellett megszüntetni őket.

Mostanra összesen 15 ilyen zóna maradt Lengyelországban.

lengyel lmbt mentes zónák
Lengyel LMBT mentes zónák 2020 februárjában és 2023 novemberében. Kép: Atlas of Hate

Świdnik járás már idén áprilisban is megpróbálta megváltoztatni a határozat szövegét, de az ellenzéki képviselők akkor nem engedték keresztülvinni a javaslatot, mondván, hogy a kormánypárt nem úszhatja meg ennyivel az évek óta fenntartott diszkriminatív politikát. Most, négy hónappal az önkormányzati választások előtt végül az ellenzék is elfogadta a változtatást.

Az Európai Unió egyébként megszüntette az LMBT zónák miatt indított eljárást Lengyelország ellen, mindenfajta indoklás nélkül.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin