Nagyvilág

Megszüntette a lengyel LMBT-mentes zónák miatti eljárást az EU

„Emberek vagyunk, nem ideológia” – A homofóbiával kampányoló lengyel elnök, Andrzej Duda ellen tüntetők Lublinban 2020. június 16-án / fotó: a_widz

Az Európa Tanács még 2021 júliusában indított eljárást Lengyelország ellen az LMBT-mentes zónák miatt. Ezt az eljárást most hirtelen megszüntették – írja a Notes from Poland. 2019 és 2020 között több mint 100 közigazgatási egység (apró falvaktól egészen teljes vajdaságokig bezárólag) döntött úgy, hogy LMBT-mentes zónaként határozza meg magát.

„Az egyenlőség, valamint a méltóság és az emberi jogok tiszteletben tartása az EU alapvető értékei, amelyeket az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikke rögzít” – közölte akkor a bizottság. Egyben ígéretet tett arra, hogy „minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál eme értékek védelmében”.

Most azonban kiderült, hogy a bizottság csendben ejtette az ügyet. Az OKO.press híroldal értesülései szerint Nicolas Schmit EU-biztos egy Varsóban tett látogatásakor azt mondta, az ügyet nem zárták le, csak „felfüggesztették”.

A híroldal azonban a bizottságot is megkérdezte és azt a választ kapták, hogy január 26-án az eljárást megszüntették. Arra nem adtak választ, hogy miért.

Justyna Nakielska, az egyik vezető lengyel LMBTQ szervezet, a Homofóbia Elleni Kampány képviselője úgy nyilatkozott, hogy meglepte őket a döntés.

„A lengyel kormány nem válaszolt kielégítően az Európai Bizottság jogsértési eljárás keretében küldött leveleire, és a LMBT-mentes zónák – bár fokozatosan hatályon kívül helyezik őket – még mindig léteznek” – jegyezte meg.

„Követeljük, hogy a bizottság használja fel a rendelkezésére álló eszközöket… hogy hatékonyan követelje az összes diszkriminatív határozat hatályon kívül helyezését, különösen a Lengyelországra vonatkozó új uniós pénzügyi terv fényében” – tette hozzá Nakielska.

A zónákat megszüntető települések általában azért vonták vissza a határozataikat, mert féltek attól, hogy elesnek az uniós forrásoktól. Egyes aktivisták szerint a bizottság mostani döntése miatt a lengyel kormányról lekerül a nyomás, hogy végleg megszüntessék ezeket a zónákat.

A lengyel kormány szerint nem jogsértők az LMBT-mentes zónák

A lengyel kormány a bizottsággal való levelezésében azzal érvelt, hogy ezek a határozatok nem írják felül a hatályos diszkriminációellenes törvényeket, nem diszkriminálnak LMBTQ személyeket, hanem az „LMBTQ ideológiával” szemben fejezik ki a véleményüket.

Az OKO.press meg nem nevezett belső forrásokra hivatkozva arról számol be, hogy az Európai Bizottság azért állította le a Lengyelországgal szembeni jogi eljárást, mert az új szabályok értelmében a 2021-től 2027-ig tartó jelenlegi uniós költségvetés kiadásainak meg kell felelniük az EU Alapjogi Chartájának.

Ez a dokumentum kimondja, hogy „tilos minden olyan megkülönböztetés, amely a nem, faj, bőrszín, etnikai vagy társadalmi származás, genetikai tulajdonságok, nyelv, vallás vagy meggyőződés, politikai vagy más vélemény, nemzeti kisebbséghez tartozás, vagyoni helyzet, születés, fogyatékosság, életkor vagy szexuális irányultság alapján történik”.

Ez azt jelenti, hogy az uniós pénzeket nem oszthatják szét és nem költhetik el azok a nemzeti vagy helyi hatóságok, amelyek nem tartják be az EU diszkriminációellenes szabályait – írja az OKO.press.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin