Nagyvilág

A lengyel miniszterelnök leállna a homofóbiával az uniós pénzekért cserébe

Mateusz Morawiecki

 

Váratlanul megosztotta a lengyel kormánypártot az állami homofóbia miatt tapasztalható nemzetközi fellépés. Miután az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen az évértékelő beszédében nyomatékosan kijelentette, hogy a Lengyelországban létrehozott LMBT-mentes zónáknak nincs helye az Európai Unióban, a Jog és Igazságosság politikusai döntési helyzetbe kerültek.

Az elmúlt években csúcsra járatott állami homofóbiával a lengyel politikusok túlfeszítették a húrt, és valós a veszély, hogy ennek fájdalmas anyagi vonzata lesz az uniós pénzek elvesztésével. Ezt akadályozná meg kormányzati források szerint Mateusz Morawiecki miniszterelnök a harcias retorika lecsavarásával, számol be róla a Reuters.

Brüsszelben az utolsó csepp az idei elnökválasztási kampány dehumanizáló homofób hangvétele volt, a lengyelek helyzetét pedig nehezíti, hogy a jogállamisági normák megsértése miatt eleve folyamatban van ellenük a hetes cikkely szerinti eljárás.

Ráadásul a következő három évben nem lesznek választások Lengyelországban, a kormányzó pártszövetség pedig ezt az időt az elöregedő szavazóbázis bővítésre használná. Ebben az időben, amikor a koronavírus-járvány nyomán fellépő gazdasági nehézségeket is kezelni kell, Morawiecki nem akarja kockáztatni az uniós forrásokat sem az LMBTQ-jogok, sem a nők jogai miatt. Zbigniew Ziobro igazságügy-miniszter ugyanis bejelentette, Lengyelország – Magyarországhoz hasonlóan – kilép a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló Isztambuli Egyezményből.

Miután több olyan lengyel település is elbukta az uniós támogatásokat, amelyek LMBT-mentes zónaként határozták meg magukat, most a mérsékeltebb politikusok inkább elkerülnék Brüsszellel a további konfrontációt ezekben az ügyekben.

“Nincs szükségünk újabb frontra”

– mondta a Reutersnek a pártszövetség egyik képviselője. A Morawieckihez közel álló kormányzati források szerint most már pragmatikusabbnak kellene lenniük az uniós partnereikkel.

Velük szemben továbbra is tartaná az eddigi irányt a keményvonalasok vezérének számító igazságügy-miniszter. Zbigniew Ziobro szerint az identitáspolitikán alapuló kormányzás az egyetlen módja, hogy fenntartsák a szavazóbázis lelkesedését, és a miniszter anyagi támogatást adott az uniós forrásoktól elesett homofób településeknek.

Csakhogy hiába akarja Ziobro kiléptetni Lengyelországot az Isztambuli Egyezményből, ez eddig nem történt meg. Morawiecki ugyanis a bejelentés után nem sokkal az egyezmény alkotmányossági felülvizsgálatát kérte, ezzel megakadályozta az azonnali kilépést. Rajta kívül az államigazgatás több posztján is szabotálják azokat a lépéseket, amelyek tovább éleznék a feszültséget Brüsszellel, ilyen terület például a külföldi tulajdon maximalizálása a médiaszektorban.

A kormányzó pártszövetség megosztottsága a következő hetekben még erősebben megjelenhet, amikor a kormány várhatóan közzéteszi a jogalkotási programjának a részleteit, amelyek között a minisztériumok számának csökkentése is szerepel.

 

 

Tombolnak a lengyel politikusok, amiért EU-s pénzektől estek el a homofóbia miatt

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin