Hírek

A lengyel anyák a homofób elnök ellen tüntettek

Helena Biedron

 

Mára egyértelműen bekerültek az LMBTQ jogok a június 28-án esedékes lengyel elnökválasztási kampány legfontosabb témái közé. Az újraválasztására készülő elnök, Andrzej Duda nemrég többször is élesen homofób véleményt fogalmazott meg nyilvánosan, utána pedig meglepődött, amikor a nemzetközi média minderről beszámolt.

Duda szerint az „LMBTQ-ideológia” egy külföldi, megszálló befolyásolási kísérlet, amely aláássa a katolikus Lengyelország hagyományos értékeit. Éppen ezért, valamint „a gyermekek védelme érdekében” megígérte, hogy betiltja az LMBTQ közösség elfogadásáról szóló felvilágosító előadásokat az iskolákban és a közintézményekben, megtiltja az örökbefogadást az azonos nemű pároknak, és betiltja az azonos nemű párok házasságát.

Szavai Lengyelországban is sokakat felháborított, főleg azután, hogy az őt támogató nacionalista-konzervatív Jog és Igazságosság párt egyik képviselője, a Duda választási csapatában dolgozó Przemyslaw Czarnek is megszólalt. A politikus élő tévéadásban ezt találta mondani az LMBTQ emberekről:

„Nem kellene többé odafigyelnünk erre az emberi jogi, meg mindenféle egyenlőségi marhaságra. Ezek nem egyenlőek a normális emberekkel.”

Duda azt is mondta, hogy az LMBTQ betűszó nem embereket takar, hanem az egy ideológia. Ez már sok volt számos olyan szülőnek, akinek a gyereke maga is a közösség tagja. A közösségi médiában többen is elkezdték a gyerekük fotóját posztolni ezzel a szöveggel:

„Te a gyerekem vagy, nem egy ideológia.”

Ezen túlmenően tegnap délután tucatnyi szülő azonnal az elnöki palota elé vonult felháborodásában. Köztük Helena Biedron, a nyíltan meleg politikus, Robert Biedron édesanyja is.

„Amiket a gyermekeinkről mond, az szörnyen fáj és megsebez minket. Sokszor aggódtam a fiam életéért, például amikor megtudtam, hogy el akarta dobni az életét, mert nem maradt ereje elviselni a megaláztatásokat.”

Helena Biedron szerint sok lengyel szülő, akinek LMBTQ gyereke van, már most is félelemben él, mert attól tartanak, hogy a homofób közbeszéd felerősítésével a gyereküket megverhetik, vagy akár meg is ölhetik a megvezetett tömegek pusztán az orientációjuk miatt, vagy éppen hogy öngyilkosságba hajszolják őket.

Az AP hírügynökség szerint egyértelműen Duda kapja majd az elnökválasztás első fordulójában a legtöbb szavazatot. Összesen tíz jelölt indul (köztük a már említett Robert Biedron is), és bár az első fordulóban megoszlanak köztük a szavazatok, a második forduló szorosabb lehet. Az előrejelzések szerint a július 12-i második fordulóban Varsó LMBTQ-barát polgármestere, Rafal Trzaskowski lehet az ellenfele.

Eközben az Európai Bizottság alelnöke, Vera Jourova is elítélte a lengyel elnök szavait, miután azt nyilatkozta, hogy az LMBTQ-jogi mozgalom veszélyesebb a kommunizmusnál.

„Nagyon szomorúnak tartom, hogy a modern Európában magas hivatalt betöltő politikusok kisebbségeket állítanak a célkeresztbe a politikai haszonszerzés reményében. Emlékeim szerint éppen a kommunista ideológia volt az, ami mindent és mindenkit üldözött, elnyomott, aki más volt.”

A cseh származású Jourova hozzátette, hogy az Európai Unió mindenki számára garantálja az egyenlő jogokat, Duda megnyilvánulásai pedig egyértelműen ellentétesek ezzel.

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin