Nagyvilág

Európai parlamenti képviselők tiltakoztak a lengyel homofóbia ellen

Látványos akcióval fejezte ki tiltakozását a Lengyelországban tomboló homofóbiával szemben az Európai Parlament 32 képviselője a hét elején Brüsszelben. Az LMBT Frakcióközi Csoport tagjai a szivárvány színeibe öltöztek – ami gesztus volt a homofób lengyel elnök, Andzerj Duda beiktatása ellen hasonlóan tiltakozó lengyel parlamenti képviselők felé is – és a távolságtartás szabályait betartva az épület elé álltak, valamint sajtóközleményt is kiadtak.

 

Fotók: Európai Parlament LMBT Frakcióközi Csoportja hivatalos Facebook-oldala

 

Az Európai Parlament plenáris ülése hétfő délután tárgyalta Lengyelország ügyét, ahol több képviselő is a lengyel kormány által hergelt LMBT-ellenes közhangulat miatt emelte fel a hangját. A legnagyobb figyelmet továbbra is az úgynevezett „LMBT mentes zónák” kapják – ezeket az Európai Parlament tavaly egyszer már elítélte -, ám a letartóztatott LMBTQ aktivisták ügye is terítéken volt.

A képviselők követelik, hogy az Európai Parlament avatkozzon be a Lengyelországban zajló folyamatokba és szankcionálja az alapvető emberi jogokat figyelmen kívül hagyó intézkedéseket. Felszólalásában a csoport számos tagja elmondta, hogy gyakorlatilag naponta kap elkeseredett levelet lengyel LMBT személyektől, akik nem érzik biztonságban magukat hazájukban. Egyikük, a német zöldpárti Terry Reintke felszólalásának egy részletét Twitter-oldalára is kitette:

 

 

Lengyelország helyzete említésre került Ursula Von Der Leyen évértékelő beszédében is. Az Európai Bizottság elnöke nyomatékosan kijelentette, hogy LMBT mentes zónáknak nincs helye az Európai Unióban és a Bizottság stratégiát dolgoz ki, hogyan erősíthetnék az LMBTQI-jogokat.

Emellett a jövőben szigorúbban szeretnének fellépni a gyűlöletbeszéddel és gyűlöletbűncselekményekkel szemben – ide értve a szexuális orientáción és nemi identitáson alapulót is -, valamint el akarják érni, hogy a gyereket nevelő azonos nemű szülőket az Unió minden tagállamában egyformán a gyermekek egyenértékű szüleiként ismerjék el.

 

Ursula Von Der Leyen évértékelő beszéde közben

 

A teljes beszéd angol nyelven ITT olvasható el.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin