Nagyvilág

Ukrajna elfogadóbb az LMBTQ közösséggel a háború óta

A 2022-es harkivi pride, melyet a metróban tartottak. Fotó: https://twitter.com/KharkivPride

 

A KyivPride által üzemeltetett LMBTQ-menedék vezetői szerint a háború óta rengeteget javult a közösség megítélése Ukrajnában – írja a PA hírügynökség. Dzsul Szirousz és Olha Onipko egy olyan menedéket igazgatnak, amelyen átmenetileg elszállásolhatnak a háború sújtotta régiókból menekülő LMBTQ embereket.

Arról meséltek a hírügynökségnek, hogy a háború ténylegesen egyesítette Ukrajnát. „Még az ukrán társadalom is megváltozott, elkezdtünk segíteni egymásnak” – mondta Onipko. „Ez a fő oka, hogy Oroszország nem fog győzni, mert nem vagyunk szétszakítottak. Egy nemzet vagyunk.”

Ukrajna egyelőre nem engedélyezi az azonos nemű párok házasságát, és eddig csak apró előrelépések történtek a diszkriminációellenes törvények terén is. A hadseregben azonban számos queer katona szolgál, akiket egy washingtoni fotókiállításon is bemutattak nemrég. Ráadásul ez volt az első alkalom, hogy egy LMBTQ rendezvényen részt vett az ukrán nagykövet is.

Szirousz és Onipko véleménye szerint az ukrán társadalom elfogadóbb lett az LMBTQ közösséggel a háború kitörése óta. „Drasztikusan megváltozott a vélemény az LMBT emberekről. Jó változás ez, mert sokan ráébredtek, hogy a szexuális orientáció vagy a nemi identitás nem igazán fontos, amikor ezek az emberek megmentik őket. Szerintem ez fantasztikus. Sajnos nagy árat fizetünk érte, de jó ez a változás a társadalmunkban” – nyilatkozta Szirousz.

Az ukrán LMBTQ közösség sem hajlandó megadni magát a támadások okozta félelemnek, tavaly a harkivi pride-ot például a metróban tartották meg, ahol megemlékeztek a háborúban elesett queer katonákról is.

Oroszország 2022 februárjában légicsapásokat kezdett mérni Ukrajna számos településére, a háború így egy éve tart.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin