Nagyvilág

Megszavazta az ukrán parlament, tilos a homofób gyűlöletbeszéd a médiában

Az ukrán parlament 299 igen szavazattal elfogadta a médiatörvény módosítását, melyre szükség volt az európai uniós csatlakozás megkezdéséhez.

A törvényben szerepelnek olyan módosítások is, amelyek tiltják az egyének és csoportok szexuális irányultság és nemi identitás alapján történő megkülönböztetésére vagy zaklatására ösztönző nyilatkozatok nyilvános terjesztését – írja a Zmina. A hírt az Insight ukrán LMBTQ-szervezet is megosztotta.

 

 

A nyilvános terjesztés kitétel a médiára és a videómegosztó platformokra vonatkozik. A törvénysértésekkel szemben a Nemzeti Televízió- és Rádiótanács léphet fel. Szvajtoszlav Seremet LMBTQ-aktivista szerint erre a törvénymódosításra szükség volt ahhoz is, hogy értékközösséget vállalhasson az ukrán nép az egységes Európával.

A december 13-án elfogadott törvény szerint az Ukrán Nemzeti Közszolgálati Rádió és Televízió alapszabályába be kell kerülniük az információterjesztésre vonatkozó követelményeknek. Szakértők szerint fontos kiemelni, hogy a törvény nem korlátozza a szólásszabadságot, továbbra is lehet negatív véleményt mondani embercsoportokról, személyekről, beleértve az LMBTQ-embereket és csoportokat is. A törvény a médián keresztüli közvetlen diszkriminációra, gyűlöletre, zaklatásra való felszólítást bünteti.

A törvénymódosítás hosszú folyamat eredménye, LMBTQ-aktivisták 2008 óta kampányoltak érte.

Az ukrán elnök egyébként korábban úgy nyilatkozott, ő az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatát is támogatná, néhány évvel ezelőtt pedig alaposan kiosztott egy homofób aktivistát is.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin