Nagyvilág

Visszavonta az egyház az ukrán katona kitüntetését, mert meleg

Társaival együtt a kijevi ortodox egyház kitüntetésében részesült az oroszok ellen harcoló Viktor Pilipenko katonaorvos is. Azonban amikor az egyházi vezetés rájött, hogy az orvos meleg, az ő kitüntetését visszavonták, írja a Politico.

Válaszul a férfi több katonatársa és önkéntesek is nyilvánosan utasították vissza ugyanezt a kitüntetést, és bírálták az egyházat, amiért az leértékeli a katonák áldozatvállalását. Így tett Julia Mikitenko is: „Ez volt az első kitüntetésem. Értékes volt számomra. De nincs szükségem egy olyan intézmény kitüntetésére, amely nem érti meg teljesen, milyen az, amikor valaki feladja az életét, és a haláltól tartva védi az embereket és a szabadságot. Isten a szeretet. De ti nem vagytok azok.”

A maga részéről Pilipenko mélyen hálás a bajtársai támogatásáért. „Könnyes szemmel fogadtam a szolidaritási hullámot – mert már kimerítettek a különböző jobboldali radikálisok és klerikálisok évek óta tartó folyamatos támadásai. Amikor nap mint nap ezt hallod, nem számít, milyen erős vagy, megüti az embert” – mondta Pilipenko a Politiconak. „És hirtelen megláttam megannyi ragyogó embert, akiket tisztelek, katonákat, akik támogattak és megvédtek – ez leírhatatlanul örömteli volt”.

Korábban Pilipenko még büszkén osztotta meg a Facebookon, hogy Filaret pátriárka, a kijevi ortodox egyház vezetője kitüntette őt az Ukrajna iránti áldozatvállalásért és az ország szeretetért járó érdeméremmel. A katonaorvos azt gondolta, az egyház változtatott az LMBTQ közösséghez való hozzáállásán – ez elég éles fordulat lett volna azután, hogy Filaret pátriárka 2020-ban még a melegeket okolta a koronavírusért.

Miután a közösségi médiában beszámolt a kitüntetésről, az egyház azonnal visszavonta azt. „Köszönjük a katonának a harci érdemeit, de nem osztjuk bűnös preferenciáit és LMBT-agitációját” – állt az egyház által kiadott közleményében.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin