Nagyvilág

Ukrán nagykövet: „Az LMBTQ közösség elválaszthatatlan tőlünk”

Ukrajna amerikai nagykövete, Okszana Markarova január 26-án az LMBTQ és interszexuális jogok mellett szólalt fel egy washingtoni rendezvényen, amelyet az ukrán LMBTQ katonáknak szenteltek.

„Az LMBTQ közösség elválaszthatatlan tőlünk, akár itt, akár Ukrajnában. Minél gyorsabban meg tudunk szüntetni mindenfajta diszkriminációt, annál gyorsabban győzünk, nemcsak az ukrajnai harctéren, hanem globálisan is győzni fogunk”.”

Markarova a washingtoni Ukrajna Házában rendezett fotókiállításon beszélt, amely a harcoló LMBTQ és interszexuális ukrán katonákat mutatja be. A képeket a krími tatár származású Alim Jakubov készítette, aki a félsziget 2014-es orosz annektálása után költözött Kijevbe. Az eseményen videóhívás keretében egy nyíltan meleg ukrán katonatiszt, Viktor Pilipenko is bejelentkezett, aki az Oroszország által a hazája ellen vívott háború frontvonalából beszélt. Egy orosz rakétatámadás arra kényszerítette, hogy idő előtt befejezze a hívást, írja a Washington Blade.
A kiállítás egyik szervezője, a QUA – LGBTQ Ukrainians in America szervezet vezetője, Bogdan Globa jelezte, ez volt az első alkalom, hogy egy ukrán nagykövet egy LMBTQ rendezvényen felszólaljon. A kiállításról és a nagykövet látogatásáról készített képeket a szervezet osztotta meg a Facebookon:

 

 

Volodimir Zelenszkij elnök 2021-ben beszélt arról, hogy Ukrajna küzdeni fog a szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló megkülönböztetés ellen, tavaly nyáron pedig kijelentette, hogy támogatja az azonos nemű párok élettársi kapcsolatáról szóló törvényt.

Az ukrán törvényhozók tavaly december 15-én egyhangúlag elfogadták azt a médiatörvényt, amely tiltja a szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló gyűlöletbeszédet és uszítást. Markarova szintén hangsúlyozta a diszkrimináció elleni küzdelem fontosságát.

„Még nem minden tökéletes, de azt hiszem, jó irányba haladunk. És együtt nemcsak a külső ellenséggel küzdünk meg, de elérjük az egyenlőséget is.

Ez egy folyamatos küzdelem. Egy olyan harc, ami jobbá tesz minket. Egy olyan harc, amely szabadabbá tesz minket, és ez egy olyan harc, ami végül lehetőséget ad arra, hogy olyan országban élhessünk, ahol ismét mindenki – nemzetiségétől, vallásától, bőrszínétől vagy szexualitásától függetlenül – úgy élhet, ahogy szeretne.”

Markarova azt is megjegyezte, hogy Oroszország 2014 után tavaly még brutálisabb formában támadt hazájára, de szerinte országa valami nagyobb dologért is harcol.

„A jogunkért harcolunk, hogy úgy éljünk, ahogyan akarunk. A demokráciánkért harcolunk. Harcolunk a jogunkért, hogy eldönthessük, hogy kit akarunk választani, legyen ennek köze akár a kormányhoz, vagy ahhoz, hogy kit szeretünk, és hogy eldönthessük, hogyan hiszünk, és ez nagyon fontos” – mondta Markarova. „Ez az, ami megkülönbözteti Ukrajnát a minket támadó Oroszországtól; hogy szabadok vagyunk, demokratikusak vagyunk, és úgy akarunk élni, ahogyan mi szeretnénk. Ezért nem adjuk fel és nem adjuk meg magunkat soha többé.”

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin