Nagyvilág

A metróban tartották a harkivi pride-ot

Fotó: https://twitter.com/KharkivPride

 

Szeptember 25-én megtartották a harkivi pride-ot, de a hagyományostól eltérő módon. Harkiv Ukrajna második legnépesebb települése, közvetlenül az orosz határ melett található, és a háború egyik fontos színtere. Az utóbbi napokban az ukránoknak sikerült az orosz offenzívát visszaszorítani a régióban, így a lakosok némileg fellélegezhettek.

Biztonsági okoból azonban a pride-ot nem a felszínen tartották meg, hanem a metróban. A szervezők szerint a pride célja nem az ünneplés, hanem az egyenlő jogok követelése és az erre való figyelemhívás. A régióban élő LMBTQ emberek a háború miatt olyan problémákkal is szembesülnek, amelyekkel korábban sosem. Például nincs joguk eltemetni a partnerüket (mivel nem ismeri el Ukrajna őket házastársakként), nem gondoskodhatnak a seregbe bevonult, sérült vagy elhunyt szerettük gyermekeiről.

„Ha a queer ukránok meghalhatnak az országért, akkor egyenlő jogaik is lehetnek ebben az országban” –mondta Ruszlana Hnatcsenko, a Sphere nevű leszbikus szervezet tagja, mely a harkivi pride egyik társszervezője.

 

 

A szervezők szerint a harkovi régióban régóta gondot jelent a homofób orosz propaganda, ezért ők a pride-dal harcolni szeretnének az egyenlőtlenség és a sztereotípiák ellen. Idén a körülmények miatt mindössze 30 aktivista vett részt az eseményen, míg tavaly 3000-en vonultak. A résztvevők ukrán zászlókkal és szivárványzászlókkal vonultak állomásról állomásra a metróban és hagyományos motívumokkal hímzett ukrán inget viseltek.

A felvonulás békésen lezajlott, egy incidens azonban történt, a felszínen megtámadtak egy résztvevőt, aki hímzett ingben az ukrán zászlót fényképezte, így valószínűleg nem csak homofób, de ukránellenes indíttatása is lehetett a támadónak. A sérült résztvevő állapota kielégítő.

A szervezők a háborús helyzet miatt nem akarták a hatóságok erőforrásait elterelni a fontosabb dolgokról, így nem hirdették meg nyilvánosan a pride-ot. A hatóságokkal azonban együttműködtek, így mintegy 50 rendőr vigyázott a metróban a felvonulókra.

A pride-on megemlékeztek a háborúban meghalt LMBTQ-aktivistákról is.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin