Nagyvilág

Megtartották Kijevben az első pride felvonulást a háború kezdete óta

 

Vasárnap több százan vettek részt a Kijev belvárosában tartott pride felvonuláson, mely az első pride volt az orosz-ukrán háború kitörése óta – írja a Radio Free Europe.

A kijevi pride-ot eredetileg a metróban akarták megtartani, de a városháza nem egyezett bele, arra hivatkozva, hogy a metróhálózat fontos légvédelmi óvóhely. Az eseményt így a belváros egy rövid szakaszán tartották meg, erős rendőri jelenléttel, kordonok mögött és mindössze húsz percig tartott.

A háborús helyzet miatt a szervezők úgy döntöttek, nem lesz tánc és zene a rendezvényen, kizárólag vonultak a résztvevők, szivárványzászlókkal és szlogenekkel. A felvonuláshoz csatlakozott például az amerikai nagykövetség és számos LMBTQ ukrán katona is.

A felvonulást kritizálta az ukrán ortodox egyház, a konzervatívok szerint pedig háborús időben nem ilyesmivel kellene foglalkozni, a felvonulók azonban ezzel nem értettek egyet. A feliratok között szerepelt például „Az emberi jogok mindig időszerűek” szlogen is.

A pride célja egyrészt az LMBTQ közösség jogainak hiányára való figyelemfelhívás volt, másrészt pedig az LMBTQ katonák arra is rá akartak mutatni, hogy ezen jogok hiányában a párjuk nem hozhat egészségügyi döntéseket helyettük a kórházban, vagy haláluk esetén nem adják ki nekik elhunyt szerettük testét.

„Hétköznapi emberek vagyunk, pont úgy harcolunk, mint bárki más, mégis megfosztanak minket azoktól a jogoktól, amelyekkel mások rendelkeznek” – mondta Dmitrij Pavlov, aki maga is megsérült a háborúban és bottal jár.

A katonák azzal is érvelnek, hogy az LMBTQ jogok kiszélesítése még távolabb helyezné Ukrajnát Oroszországtól, ahol az utóbbi időben rendkívül szigorú törvények születtek.

A pride felvonulással egyidőben egy ellenfelvonulást is szerveztek konzervatív csoportok, de atrocitások nem történtek.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin