Hírek

Tüntetést tartanak Budapesten a letartóztatott lengyel aktivisták mellett

fotók: Bart Staszewski

 

Szolidaritási tüntetést szervez a Budapest Pride és az Amnesty International Magyarország a lengyel LMBTQ aktivistákkal szembeni rendőri brutalitás és jogtalan fogvatartás ellen.

Augusztus 8-án történelmi jelentőségű LMBTQ tüntetés volt Varsóban. Sokan a lengyel Stonewallként emlegetik az elmúlt két napban kibontakozó eseményeket. Két hónap előzetes börtönbüntetést kapott ugyanis Margot Szutowicz, a szólásszabadságát szabadon gyakorló lengyel LMBTQ aktivista, és további 47 aktivistát vittek el a rendőrök, akik élőlánccal próbálták megakadályozni a jogszerűtlen letartóztatást. Több száz LMBTQ ember gyűlt össze Lengyelország egyik legnagyobb LMBTQ szervezetének, a KPH-nak (Kampania Przeciw Homofobii, Kampány a Homofóbia Ellen) irodája előtt, akiknek órákig sikerült feltartóztatniuk a rendőröket, akik végül megbilincselve, hátracsavart kézzel egy jelöletlen rendőrautóba tuszkolták Margot. A helyszínen a rendőrség több alkalommal is szükségszerűtlen erőszakot alkalmazott a békés tüntetőkkel szemben, akár random módon szedtek ki embereket a tömegből, és ráncigálva, hátracsavart kézzel egy rendőrautóba tuszkolták őket, vagy éppen a földre nyomták őket, ami során több résztvevő is megsérült.

 

 

Margot a Stop Bzdurom (Elég a hülyeségből) LMBTQ szervezet aktivistája, aki pár nappal ezelőtt egy-egy fotó erejéig rózsaszín maszkot és szivárványzászlót rakott több köztéri szoborra. Az akcióval Andrzej Duda erőszakos homofób kampánya ellen tiltakoztak, aki az LMBTQ közösség elleni gátlástalan uszítással és bűnbakképzéssel nyerte meg a lengyel választásokat. A rendőrség “vallásgyalázásra” hivatkozva tartóztatta le a szólásszabadságágát szabadon gyakorló aktivistát.

Az eseményekre reagálva augusztus 9-én egy még nagyobb LMBTQ tüntetés volt Varsóban, ahol a rendőri erőszak és a szólásszabadság korlátozása ellen tüntettek. A lengyel választási kampány keretében Andrzej Duda az LMBTQ közösség elleni gyűlöletpropagandára épített, ahol olyan (a magyar kormánypárttól sem idegen) szándékos összemosásra és bűnbakképzésre épített, mint az LMBTQ emberek lepedofilozása és a kereszténység, illetve a családi értékek és az LMBTQ emberek ellentétként való feltüntetése. Az LMBTQ emberekkel szembeni dehumanizáló és gyűlöletbeszéddel operáló kampány lényege az volt, hogy az LMBTQ emberek alapvető jogait és biztonságát jelentő kérdéseket “LMBTQ ideológiaként” tematizálták, mintha ezek a kérdések nem érintenék százezrek emberi méltóságát és alapvető biztonságát. A kampány során több mint 100 város nyilvánította magát LMBT-mentes városnak, aminek következtében ezek a városok Európai Uniós források megvonására számíthatnak.

 

 

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa már felszólította a lengyel hatóságokat Margot azonnali szabadon bocsátására, és Rafał Trzaskowski, Varsó polgármestere is kiállt a tüntetők mellett.

„Szolidárisak vagyunk a lengyel sorstársainkkal, hiszen nekünk is egy hasonlóan homofób és transzfób rezsim elnyomása alatt kell képviselnünk az LMBTQ emberek érdekeit, és mindent megtenni az alapvető jogaik és biztonságuk érvényesüléséért. Az Európai Uniónak most kell megmutatnia, mit jelent az Unió. Hogy az európai értékek valóban megvalósulnak-e, hogy képes-e a Európai Unió megvédeni a legkiszolgáltatottabb tagjait”

– nyilatkozták a budapesti tüntetés szervezői. Egyben kérik az Európai Bizottságot és az Európai Parlamentet, hogy tartsanak rendkívüli ülést a lengyel LMBTQ emberek ügyében, és tegyenek meg mindent azért, hogy a lengyel LMBTQ politikai foglyokat azonnal elengedjék szabadjon, és lépjenek fel határozottan az LMBTQ ellen irányuló rendőri erőszak ellen Lengyelországban.

A budapesti demonstráció kedden 17 órakor kezdődik a Lengyel Nagykövetség épülete előtt.

 

 

Helyszín: Lengyelország Nagykövetségének épülete, Bajza utca felőli bejárat (1062 Budapest, Bajza utca 17.)
Kezdés: 17:00
Beszédet mond:

  • Peksa Kama, félig lengyel származású LMBTQ aktivista
  • Ewa, Magyarországon élő lengyel LMBTQ művész
  • Gyárfás Judit keresztény LMBTQ aktivista
  • Rémy Bonny belga politológus, aki a magyar és lengyel LMBTQ-ellenes narratívákra szakosodott

A beszédek után a résztvevők köztéri performansszal hívják fel a figyelmet azokra az LMBTQ emberekre, akiket rendőri bántalmazás ért az elmúlt két napban, majd az útra rajzolják a lengyel LMBTQ aktivistáknak megfogalmazott üzeneteiket. További információ a tüntetés Facebook eseményén.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin