Hírek

Élőlánccal próbálták megakadályozni a lengyel aktivista letartóztatását

 

Elhurcolta a rendőrség azt a lengyel LMBTQ aktivistát, akit a bíróság két hónapnyi börtönbüntetésre ítélt. A Margot néven ismert aktivista még júniusban megrongált egy olyan gépjárművet, amelyet kormánypárti önkéntesek homofób üzenetekkel dekoráltak az elnökválasztási kampányban. Az elnökválasztás után pedig egyike volt azoknak, akik szivárványzászlókat tettek a lengyel köztéri szobrokra.

Varsóban tegnap a rendőrség nagy erőkkel vonult ki a nő LMBTQ szervezetéhez, de az épület előtt több százan élőlánccal próbálták megakadályozni, hogy elvigyék. Ezután a rendőrség több tucatnyi személyt letartóztatott. Értesülések szerint számukra azóta sem biztosították, hogy ügyvédi segítséget kérjenek. Michał Szczerba ellenzéki képviselő az AP hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a brutális rendőri beavatkozás világosan megmutatja, hogy politikusok keze van a dologban. A Margot nevű aktivistát végül egy jelöletlen rendőrautóval vitték el a hatóságok.

 

 

 

A Human Rights Watch emberijogi szervezet sajtóközleményében emlékeztetett, hogy a lengyel rendőrség az elmúlt hetekben számos békésen tiltakozó LMBTQ aktivistát letartóztatott. A szervezet képviselője, Kyle Knight az Európai Unió azonnali beavatkozását sürgeti:

„A lengyel hatóságoknak azonnal be kell fejeznie a szólásszabadsággal élő aktivisták elleni hajtóvadászatot. A kisebbségek célkeresztbe állítása és bűnbakká tétele mindennapossá vált Lengyelországban. Ennek veszélyes következményei vannak az emberi jogokra nézve.”

Dunja Mijatović, az Európai Unió emberi jogi biztosa a letartóztatott aktivista azonnali szabadon engedését követeli.

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin