Itthon

29. alkalommal rendezték meg a Budapest Pride Felvonulást

fotók: Veszely Bence / benceveszely.com

29. alkalommal rendezték meg a Budapest Pride Felvonulást, amely idén a Podmaniczky utcából a Bajcsy-Zsilinszky úton és az Andrássy úton át érkezett meg a Vajdahunyad várához. A fesztivál szlogene a már ismert “Vedd vissza a jövőd!” volt, amely a társadalomban jelenlévő különböző hatású, ám hasonló gyökerekből táplálkozó és egymást erősítő, rendszerszintű problémákra (rasszizmus, lakhatási válság, ökológiai krízis, a demokráciába vetett hit válsága, homofóbia, transzfóbia és szexizmus) utal, valamint az azokra adható válaszokra.

A felvonulás kezdete előtt rövid sajtótájékoztatót tartott David Pressman, az Egyesült Államok nagykövete, aki szerint a magyarokat is aggasztja a kormány LMBTQ-ellenessége. Emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban könyvek árusítása miatt könyvesboltokat bírságoltak meg, LMBTQ embereket ábrázoló fotókat is bemutató kiállítás miatt kirúgták a Nemzeti Múzeum igazgatóját, és politikai aktivistákat pedofilnak bélyegeztek a kormányéval ellentétes véleményük miatt. „Ez egy csodálatos ország, gazdag történelemmel. Olyan hely, ahol az emberek kiállnak és harcolnak a szabadságért. Úgy gondolom, hogy azok az emberek, akik ma felvonulnak, ezt az ország legjobb hagyományai szerint teszik. Az Egyesült Államok kiváltságos, hogy mellettük lehet”idézte a 444.hu a nagykövetet.

Idén 44 nagykövetség és kulturális intézet sürgette közös nyilatkozatban, hogy Magyarországon szüntessék meg az LMBTQ-közösséget diszkrimináló törvényeket és retorikát. Most először Lengyelország is csatlakozott a nyilatkozathoz.

A felvonulás része volt a két héten át, június 7–23. között zajló Budapest Pride Közösségi Fesztiválnak, amelynek ideje alatt civil szervezetek és magánszemélyek több mint 60 programján vehettek részt az érdeklődők Budapesten és a fővároson kívül két településen.

Az ellentüntetők mára gyakorlatilag eltűntek, a menetből nem igazán lehetett érzékelni őket. A felvonulás útvonalán egyetlen ellentüntető jelent meg, akit gyorsan igazoltattak a rendőrök, míg a menet végcélja közelében, a Hősök terénél Budaházy György néhány ellentüntetővel szirénázva tartott fel transzparenseket.

Az idei volt az ötödik év, amikor kordonok zajlott a felvonulás, ami a meghirdetett 15 órás kezdés után kevéssel elindult. Mivel már nincsenek kordonok, így oldalról, a járdákról sok volt a nézelődő, turisták és érdeklő magyarok vegyesen. A menetet vezető karneváli kocsi mögött haladó járművek között két párt, a Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) és a Momentum is saját kamionnal volt jelen. A tömegben szemmel láthatóan sokan voltak a fiatalok, de szép számmal lehetett látni olyanokat, akik családdal és gyerekekkel érkeztek. A menettel tartott több politikus is, a tömeggel sétált például Karácsony Gergely főpolgármester is.

A Magyar Transz Pride egyik szervezője, Erdős Erik Robin transzjogi aktivista a beszédében arra emlékeztetett, hogy „akár a könyvtárban, akár a trafikban, akár a reptéren” állandó nehézségekbe ütköznek itthon a transzneműek. Ennek oka, hogy a magyar kormány megtiltotta, hogy a hivatalos irataikban az új nevük és nemük szerepeljen.

A Vajdahunyad váránál felállított színpadon az idei Pride házigazdája, Karafiáth Orsolya arról beszélt, hogy a kirekesztésből és a gyűlöletből elege van, mert idehaza „megtesznek mindent azért, hogy még mindig jelen legyenek a homofób hangok”. Ezt a gyűlölködést azonban szerinte a kormány annyira túlzásba vitte, hogy az ma már inkább kezd elfogadásba átmenni. Ahogy az írónő fogalmazott: „Itt és most szeretném megköszönni a kormánynak, mert igen fiúk, túltoltátok.”

A felvonulás képei:

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin