Nagyvilág

Spanyolország a homoszexualitás globális dekriminalizálásáért küzd

Spanyolország „globális szövetséget indít az LMBTQ identitással kapcsolatos bűncselekmények dekriminalizálásáért” – írja José Manuel Albares külügyminiszterre hivatkozva az El Pais.

Bár a miniszter további részletekkel nem szolgált, diplomáciai források kifejtették, hogy a kezdeményezés hasonló lesz ahhoz a globális szövetséghez, amelyet 2017-ben indított az EU, Mongólia és Argentína a halálbüntetés és a kínzás alkalmazásához használt eszközök kereskedelmének betiltására. Az ilyen kezdeményezéseket általában több, különböző kulturális hátterű ország vagy szervezet támogatja, és kötelezettséget vállalnak arra vonatkozóan, hogy a szövetség célkitűzéseit beépítik a külkapcsolatok napirendjébe.

Világszerte közel 70 országban büntetik az azonos nemű felnőttek közötti, beleegyezésen alapuló párkapcsolatot, és körülbelül 20 országban halálbüntetés vagy életfogytiglani börtön is járhat érte. A közelmúltban olyan országokban szigorították a homofób jogszabályokat, mint például Uganda, ahol a világ legszigorúbb melegellenes törvényét fogadták el. De nem csak afrikai vagy iszlám államokról van szó: Oroszország „szélsőséges szervezetnek” bélyegezte az LMBTQ mozgalmat, amely lehetővé teszi aktivisták bebörtönzését. Olyan uniós országokat is kritizáltak homofób törvénykezésük vagy intézkedéseik miatt, mint Magyarország és Lengyelország.

Donald Trump kormányának egyébként voltak már hasonló tervei,  nemzetközi kampányt akartak szervezni annak érdekében, hogy a világ minél több országában megszűnjön a homoszexualitás büntethetősége. Az elképzelés szerint az erőfeszítéseket az USA Németországba kinevezett nyíltan meleg nagykövete, Richard Grenell vezette volna.

Spanyolországot a turisták LMBTQ paradicsomnak is szokták nevezni, és ezt a törvénykezéssel is igyekeznek alátámasztani. 2005-ben a világon harmadikként vezették be az egyenlő házasságot, de betiltották például az átnevelő terápiát és könnyítettek a transznemű emberek jogi nemváltoztatásán is. A világ országai között jelenleg 9. helyen állnak az Equaldex listáján LMBTQ jogok terén.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin