Nagyvilág

Kivonultak a civil szervezetek a 2026-os Gay Games szervezőbizottságából

 

Miután a 2023-ban megtartott hongkongi Gay Games sem indult túlságosan jól, most újabb problémával kell szembenézniük a szervezőknek – írja az Outsports.

2026-ban Valenciában fogják megtartani a játékokat, ám a rendezvény egyik legnagyobb támogatója, a Valencia Diversitat Alapítvány (FVD) és három tagszervezete, a Lambda (LMBTQ civil szervezet), az Avegal (cégek és szakemberek szövetsége az LMBTQ közösség számára) és a Dracs (nonprofit LMBTQ sportegyesület) kivonult a szervezőbizottságból.

A civil szervezeteknek a városvezetéssel van gondja, ugyanis Valencia új, konzervatív polgármestere, María José Catalá szövetségre lépett a szélsőjobboldali VOX párttal, akik ellenzik az egyenlő házasságot és a transznemű emberek nemének jogi elismerését is. A városvezetés márciusban változtatásokat eszközölt a Gay Games szervezőbizottságában, kevesebb szavazati jogot adva az LMBTQ közösséget képviselő szervezeteknek. Tiltakozásul a szervezetek kiléptek a bizottságból.

Az FVD pinkwashinggal is vádolja a városvezetést, vagyis azzal, hogy csak kirakatnak használják a rendezvényt és a város júniusban esedékes pride felvonulását is, miközben lépten-nyomon megnyirbálják a közösség jogait, például LMBTQ témájú gyermekkönyveket tiltanak be.

A Gay Games azonban úgy véli, a városvezetés komolyan gondolja a játékok lebonyolítását. „Biztosak vagyunk abban, hogy a városi tanács hajlandó megfelelő módon és az előző városi tanáccsal és a helyi önkormányzattal folytatott eredeti megbeszéléseinkhez igazodva támogatni a rendezvényt” – nyilatkozták.

Az FVD azonban bojkottra szólította fel az LMBTQ közösséget és azt javasolta a Gay Gamesnek, hogy inkább olyan városban tartsák a játékokat, ahol tiszteletben tartják a közösség jogait. Ilyen lenne például München, amely szívesen vállalná a rendezés jogát.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin