Színes

Először coming outolt matador Spanyolországban

Spanyolország első nyíltan LMBTQ matadorja hisz abban, hogy coming outja után mások is követik majd a példáját. A 31 éves Mario Alcalde erről beszélt a BBC-nek azután, hogy pánszexuálisként előbújt.

„Mindig is voltak melegek a bikaviadalban, de nem szólaltak meg” – mondja Alcalde. Bár hazájának egyik legnevezetesebb és leghírhedtebb hagyományát folytatja, főállásban csomagkezelőként dolgozik a Madrid-Barajas repülőtéren és még a családjával él. A bikaviadal ugyanis csak keveseknek fizet nagy pénzt.

Az előbújás hirtelen döntés volt, még a családja sem tudott róla. „Az ötlet magától jött. A művészek nagyon spontánok. A szívemből jött.”

„A saját ritmusomat követem. Az én ízlésem, mind politikai, mind szexuális téren, nem általános a bikaviadalok világában. Én pánszexuális vagyok. Erősen azonosulok az LMBTQ zászlóval. Mindenkinek megvan a saját ízlése. Én az emberbe szeretek bele, nem a nemébe” – mondta az El Mundo lapnak.

A bikaviadal véres sport, amely a legtöbb országban tiltott, ahogy ma már Spanyolország egyes részein is. Kritikusai szerint egy kegyetlen, hosszas és szadista látványosság, amelyben a bikának általában nincs esélye a túlélésre.

Ennek ellenére mégis Spanyolország kulturális öröksége, a régi hatalom múltjának halványuló árnyéka, ahol az extravagancia találkozik a macsósággal, és ami sokkal inkább a spanyol konzervativizmushoz kötődik, mint a mai meleg szcénához.

„Azt hittem, hogy [a coming out] ellenérzéseket fog kelteni, de az emberek elfogadják, méghozzá a lehető legjobb módon” – mondja Alcalde. Reményei szerint hamarosan létrehozhat egy találkozóhelyet a bikaviadalok támogatói számára a madridi LMBTQ közösség kedvelt negyedében, Chuecában, a megkérdezettek azonban érthető módon nem igazán lelkesednek.

A bikaviadalok nézőszáma évtizedek óta csökkenő tendenciát mutat, a lakosság alig 2 százaléka látogatott ki rájuk a 2021-2022-es szezonban a spanyol kulturális minisztérium adatai szerint.

Alcalde ennek ellenére cáfolja, hogy szenvedélye eljelentéktelenedne a modern időkben, és hogy az nem felel meg a modern társadalom felfogásának. „Nincs hanyatlás” – mondja, és hozzáteszi: „Az élet valóságának a társadalom érzékenysége nem felel meg. El akarjuk takarni a halált, ahogy mindent el akarunk takarni. Ahhoz, hogy igazán élj, tudnod kell, hogy meg fogsz halni”.

Az állatokkal szembeni erőszakra érkező kritikák ellenére Alcalde ragaszkodik a szenvedélyéhez: „Ha még egy életet kellene élnem, nem bánnám, ha bátor bika lennék, és bátor bikaként halnék meg.”

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mario Alcalde (@marioalcaldetorero)

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin