Nagyvilág

Könnyített a spanyol parlament a transzneműek jogi nemváltoztatásán

 

188:150 arányban elfogadta a spanyol parlament alsóháza azt a törvényt, amelynek értelmében a transznemű emberek könnyebben tudják hivatalos irataikban megváltoztatni a nemüket. A jogszabályt várhatóan változtatás nélkül fogja elfogani a szenátus, amit követően heteken belül bevezethetik – írja a BBC.

A törvény minden 16 éven felüli transznemű állampolgár számára biztosítja, hogy egy egyszerű kérelemmel megváltoztathassák a nemüket és nevüket a hivatalos irataikban. Bizonyos körülmények figyelembevételével akár 12 évesen is lehet kérelmezni a váloztatást. Az eddigi törvények értelmében a kérelemhez orvosi szakvélemény volt szükséges, valamint legalább kétéves hormonkezelés. Fiatalkorúak esetében bírósági határozattal lehetett csak jogilag nemet változtatni.

A jogszabály értelmében a kérelmezőnek három hónappal a kérelem benyújtását követően meg kell erősítenie a kérést, onnantól válik hivatalossá.

A rendelet tiltja továbbá az átnevelő terápiákat, támogatja az LMBTI-emberekkel szembeni egyenlő bánásmódot a munkahelyeken, és „a transznemű nők elfogadásának előmozdítására” törekszik, akik általában különösen nagy arányban érintettek.

Irene Montero esélyegyenlőségi miniszter a csütörtöki vitában azt mondta, „a transznemű nők is nők”. „Ez a törvény végre depatologizálja a transz életeket és garantálja a transznemű emberek jogait” – tette hozzá.

Szétszakította a spanyol baloldalt a törvény szövege

A törvény szövege meglehetősen nagy vitát váltott ki a baloldali Podemos párt által vezetett esélyegyenlőségi minisztérium és a Szocialisták között, akik mindenáron változtatni akartak rajta. A feminista mozgalom sem értett egyet a jogszabállyal. Carmen Calvo szocialista képviselő, korábbi miniszterelnök-helyettes szerint „az államnak válaszokat kell adnia a transznemű embereknek, de a nemi hovatartozás nem önkéntes vagy választható dolog.”

A feministák attól félnek, hogy a törvény lehetőséget ad majd a visszaélésekre és a nők jogainak csorbítására, lehetővé téve, hogy a magukat nőként azonosító férfiak női sportágakban versenyezzenek, vagy női börtönökbe kérjék az áthelyezésüket. A szocialisták heves ellenállása miatt Carla Antonelli, az első és egyetlen transznemű képviselő kilépett a pártból.

Európában Dánia hozott először ilyen törvényt, 2014-ben. A napokban Skócia is könnyített a jogi nemváltoztatás lehetőségein.

 

Litvánia lehetővé teszi a névváltoztatást a transzneműek számára

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin