Itthon

Újabb négy ország csatlakozott a propagandatörvény elleni perhez

Finnország után újabb négy európai ország döntött úgy, hogy csatlakozik a magyar propagandatörvény ellen indított perhez az Európai Bizottság oldalán. Németország, Franciaország, Görögország és Szlovénia jelentette be, hogy ők is elfogadhatatlannak tartják „az uniós jogot sértő LMBTQ-ellenes törvényt”.

Ezzel tizenhatra emelkedett a magyar törvény ellen fellépő uniós országok száma. A korábban csatlakozott országok Svédország, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Portugália, Írország, Ausztria, Dánia, Málta, Spanyolország, de az Európai Parlament is támogatja a kezdeményezést.

A Forbidden Colours, a Háttér Társaság és a Budapest Pride közösen indított petíciót azért, hogy minél több uniós ország csatlakozzon a bírósági eljáráshoz, és a kezdeményezésük sikerrel járt.

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága már felszólította a kormányt az LMBTQ gyermekek védelmére, és közölte, hogy a propagandatörvény megsérti az ENSZ Gyermekjogi Egyezményében lefektetett alapvető gyerekjogokat.

Az Európai bizottság februárban jelentette be, hogy bírósági eljárás indul a törvény miatt. Ez a törvény effektíve cenzúrázza a médiát, korlátozza az LMBTQ témájú könyvek forgalmazási helyeit, és olyan akkreditációs rendszert irányoz elő a tanórákra meghívható civil szervezetek és szakértők számára, amelyet másfél év alatt sem hoztak létre. Ezzel pedig gyakorlatilag kitiltották a külsős oktató-nevelő programokat az iskolákból.

A törvény és a hozzá kapcsolódó rendeletek szándékosan homályosak és nehezen értelmezhetőek, ami miatt akár a médiafelületek, akár az iskolák öncenzúrához folyamodnak, nehogy valamivel megsértsék a törvényt. A kiszámíthatatlan jogi környezet pedig félelmet generál.

https://twitter.com/svenlehmann/status/1644099210344538112

https://twitter.com/Pierre_Ka/status/1644078948932808704

https://twitter.com/RemyBonny/status/1644025312202596358

https://twitter.com/RemyBonny/status/1643959786726096898

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin