Nagyvilág

Kétmillió látogatót vonzott az idei madridi pride

fotók: Erdei Zsolt

Hagyományosan az első júliusi szombaton rendezik meg Madridban az éves pride felvonulást, ami Európában a legnagyobb, a világon pedig a harmadik a látogatók számát tekintve. A spanyol fővárosba mintegy kétmillió érdeklődőt vonzott idén is az esemény, ahol minden évben egy latin-amerikai ország a helyi pride vendége, idén ez Kolumbiát jelentette. Szintén hagyomány, hogy a felvonulás előtt zajlik a város utcáin az a futás, ahol a résztvevők magas sarkú cipőkben teszik meg a távot.

 

 

A felvonulás idei mottója az „Oktatás, jogok és béke: a büszkeség, ami átformál” volt, a szervezők szerint ugyanis a sokszínűség elfogadására való nevelés kulcsfontosságú eszköz a diszkrimináció elleni küzdelemben. A kormánykoalíció képviselői, valamint a legnagyobb ellenzéki párt képviselői is részt vettek rendezvényen, írja a Reuters.

Ekkora tömeget kezelni óriási kihívás, így a pride is kicsit más, mint máshol – maga a menet 50 kamionnal és pár tízezer résztvevővel halad, a többiek pedig a járdákon buliznak és onnan figyelik az eseményeket. A hőség miatt is praktikusan este 7-11 között zajló pride a több napos rendezvénysorozat része, így egész Madrid szivárványba borult egy időre, a belvárosban pedig négy színpadon zajlottak a könnyűzenei programok mindennap.

Jellemző a látogatószámra, hogy a város legfontosabb sugárútjának, a Gran Via forgalmát napközben is korlátozták, estére pedig teljesen lezárták, mert a járdák nem bírták volna a tömeget. A pride mára bekerült Madrid három legfontosabb turisztikai attrakciója közé, az egyik legnagyobb turisztikai bevételét jelenti a városnak az esemény.

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin