Nagyvilág

Pénzbírságot kapott a TikTok Oroszországban LMBTQ tartalom miatt

 

Egy moszkvai bíróság 2 millió rubeles (átszámítva körülbelül 7,5 millió forintos) közigazgatási bírságot szabott ki a TikTok közösségi videómegosztóra négy rövid videó miatt. Az ügyben eljáró bíró, Timur Vakarhamejev szerint el kellett volna távolítani a videókat, amelyeket az állami távközlési felügyelet, a Roszkomnadzor azonosított. A hivatal szerint ezek a videók “nem hagyományos szexuális kapcsolatokról szóló információkat tartalmaznak”, és ezért szerintük károsak a kiskorúakra, írja az Interfax.

Az egyfajta cenzori hivatalként működő Roszkomnadzor óriási befolyással bír Oroszországban, a Kreml széleskörű hatáskörrel ruházta fel. Hatóságként korlátozhatja, milyen tartalmakat láthatnak az állampolgárok, miközben bírságokkal és tiltásokkal örvendeztetik meg a technológiai vállalatokat és a médiát – így a TikTok sem először kap büntetést.

A cég védőügyvédje az eljárás során elkövetett jogsértésekre és az eset jelentéktelenségére hivatkozva kérte a bírótól – ezek szerint sikertelenül – az ügy ejtését.

Az orosz parlament tavaly novemberben fogadta el a “melegpropaganda” elleni törvény kiterjesztését. Így ha egy cselekményről vagy eseményről megállapítják, hogy az a homoszexualitást népszerűsíti – legyen az online, mozgóképben, könyvben, hirdetésben vagy közterületen -, akkor komoly pénzbüntetés szabható ki. Külföldi állampolgárok esetében 15 napos fogvatartás és kitoloncolás lehet a következmény.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin