Nagyvilág

Melegpropaganda miatt kapott bírságot a TikTok és a Facebook Oroszországban

 

Közösségi médiás óriáscégekre szabtak ki pénzbírságot az orosz bíróságok, amiért nem távolították el az LMBTQ tartalmakat.

Az Euronews beszámolója szerint emiatt egy moszkvai bíróság négymillió rubelre (több mint 19 millió forint) bírságolta a Metát, a Facebook és az Instagram anyavállalatát. Egy másik tárgyaláson kétmillió rubeles büntetést (átszámítva közel 10 millió forint) kapott a TikTok.

Oroszországban rendszeresen kapnak pénzbírságot a közösségi médiák tulajdonosai, ha nem törlik a Kreml által kiskorúak számára károsnak ítélt tartalmakat. Erre a “kiskorúak védelmében” hozott melegpropaganda-ellenes törvény ad lehetőséget, amit Vlagyimir Putyin 2013-ban írt alá. A magyar kormány tavalyi “gyermekvédelmi” törvénycsomagja kapcsán már az Európai Parlament állásfoglalása is párhuzamot vont a magyar és az orosz törvények között.

A technológiai óriáscégekre nehezedő nyomás csak még tovább fokozódott az Ukrajna ellen február 24-én megindult orosz inváziót követően. Több független vagy ellenzéki weboldalt betiltotak állítólagos “szélsőséges” nézeteik miatt, és erre a sorsra jutott a Facebook és az Instagram is.

 

 

A YouTube törölne egy amerikai videót, mert sérti az orosz melegellenes törvényt

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb