Nagyvilág

Kínai youtubert utasítanak ki Oroszországból „LMBTQ-propaganda” miatt

fotó: YouTube

 

A grúz származású Gela Gogishvili és párja, a kínai Haoyang Xu a mindennapi életüket dokumentálják a közösségi médiában, hasonlóan számos más különböző hátterű, nyíltan meleg párhoz. A YouTube és a Telegram mellett a TikTok profiljukat közel 400 ezren követik. Xu egyetemistaként érkezett Oroszországba tanulni, párjával Moszkvában ismerkedtek meg, és 2021 óta Tatárföld fővárosában, Kazanyban élnek.

Április 5-én egy helyi gyorsétteremben léptek oda hozzájuk a rendőrök igazoltatásra hivatkozva, ami mint később kiderült, ez egy csapda volt. A The Moscow Times beszámolója szerint Gogishvili hiába ment el párja összes hivatalos dokumentumáért, mégis letartóztatták őket. Mindkettejüket bevitték a rendőrségre, ahol azonnal a tárgyra tértek a hatóság emberei, és azzal vádolták őket, hogy megsértették az országban 2013 óta érvényben lévő „melegpropaganda elleni” törvényt. Xut a rendőrségen tartották, ahol a földön kellett aludnia, a segítségére érkező kínaikat a rendőrök megalázták és elzavarták.

A pár feje felett tavaly december óta kezdtek gyülekezni a felhők, a moszkvai Delo LMBTQ csoport szerint akkor kerültek a hatóságok célkeresztjébe, egy időre még a városból is elmenekültek. Márciusban aztán rájuk szállt egy szentpétervári LMBTQ-ellenes aktivista, Timur Bulatov is, azóta halálos fenyegetéseket is kaptak. A Szabad Európa Rádiónak pedig március végén mesélték el, hogy Xu egyik egyetemi oktatója egyenesen azzal fenyegetőzött, hogy személyesen fogja feljelenteni őket LMBTQ-propaganda miatt.

Xu letartóztatása után másnap már meg is tartották a tárgyalását. Ezen a bíró Xut bűnösnek találta 19 videó feltöltése miatt, ezért 7 nap elzárásra ítélte, és kiutasították az országból. Ügyvédei fellebbeznek az ítélet ellen, az Instagramon pedig a kínai média figyelmét szeretnék elérni, mert jelen esetben az oroszok egy kínai állampolgárt toloncolnak ki mondvacsinált indokokkal az országból. Gogishvilit – mivel orosz állampolgár – nem tartóztatták le egyelőre, ő 50 ezer rubel pénzbírságot kaphat.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin