Nagyvilág

Elfogadta az orosz parlament a „melegpropaganda” elleni törvény kiterjesztését

Kreml orosz parlament
A Kreml Moszkvában. /Fotó: Alex Zarubi, Unsplash

 

Ahogy várható volt, elfogadta az orosz parlament alsóháza (a Duma) azt a javaslatot, amely továbbgondolja a „melegpropaganda” tiltását – írja a Reuters. A most elfogadott törvény nemcsak a 18 éven aluliak körében tiltja meg a „propagandát”, hanem minden korosztályban.

Az új törvény szerint, ha egy cselekményről vagy eseményről megállapítják, hogy a homoszexualitást népszerűsíti – legyen az online, mozgóképben, könyvben, hirdetésben vagy közterületen -, akkor komoly pénzbüntetést szabhatnak ki. Magánszemélyek akár 400 000 rubeles (2,6 millió forintos) büntetést is kaphatnak, jogi személyek esetében pedig ötmillió rubelre (33 millió forintra) is lehet számítani. Külföldi állampolgárok esetében 15 napos fogvatartás és kitoloncolás lehet a következmény.

Az orosz törvényhozók azzal érvelnek, hogy meg kívánják védeni az orosz morális értékeket a dekadens nyugattal szemben. Emberi jogi szervezetek szerint azonban a cél az LMBTQ-kisebbségek nyilvános reprezentációjának ellehetetlenítése.

Idén Oroszország már megbírságolta a Facebookot és a TikTokot „a kiskorúak védelmében”, a Roszkomandzor (az állami médiaszabályozó hatóság) pedig felszólította a kiadókat, hogy vonják be az „LMBTQ-propagandát terjesztő” könyveket.

Az orosz parlament alsóházán most átment törvényt még a felsőháznak is el kell fogadnia, valamint Vlagyimir Putyin elnöknek alá kell írnia, mielőtt hatályba lép.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin