Hírek

Nem eléggé meleg a hatóságoknak a 67 éves menekült, mert nincs pasija

 

A 67 éves Yew Fook Sam az elmúlt három évben attól rettegett, hogy a brit belügyminisztérium a szülőhazájába toloncolja. Malajziában a homoszexualitást a törvény bünteti, az ország miniszterelnöke nyugati marhaságnak tartja az LMBTQ-jogokat, turisztikai minisztere szerint pedig Malajziában nem is élnek melegek.

A Liverpoolban élő Sam érthető okok miatt nem szívesen tért volna vissza hazájába, csakhogy a brit belügyminisztérium meg volt róla győződve, hogy a férfi hazudik:

Nem lehet meleg, mert nincs pasija.

A hatóságok erre hivatkozva akarták elutasítani Sam menekültkérelmét, mert szerintük csak azért hazudta magát melegnek, hogy az országban maradhasson. Hiába bizonygatta a hatóságoknak, hogy a kora miatt neki személy szerint egyébként sincs igénye a szexre, hogy emiatt például melegbárokba járjon.

„Annyira kétségbeesett és csalódott voltam, miután azt mondták, hogy én nem is vagyok meleg. Mert hogyan bizonyíthatnám be?”

Malajziában sok társához hasonlóan kényszerből megnősült 30 éves korában, született két gyereke, de amikor 1988-ban a felesége rájött, hogy a férje meleg, a gyerekkel együtt az USA-ba ment – Sam pedig azóta sem találkozott a gyerekeivel.

Szerencséjére a St Bride’s Church gyülekezetében, aminek ő is tagja, és egyben a gyülekezet LMBTQ közösségének résztvevője, aláírásba kezdtek a hívek azért, hogy a belügyminisztérium vizsgálja felül az álláspontját. Végül több mint ötezer támogató aláírást sikerült összegyűjteniük Sam védelmében.

Ügyéről több újság is beszámolt, köztük malajziai lapok is, ami visszatérésekor veszélyes is lehetne. A lapokban melegfelvonulásokon készült képeken szerepel, ami miatt szerinte akár le is tartóztathatnák otthon, vagy megtámadnák az utcán, így nem érezhette volna biztonságban az életét.

Most azonban karácsonyi ajándékként megkapta a menekültstátuszt. Erről Helene Santamera, a liverpooli bevándorlási hivatal ügyvédje így nyilatkozott a helyi Echo lapnak:

„Hatalmas boldogság volt Sammel dolgozni, és őszintén örülök, hogy ilyen csodás karácsonyi ajándékot kapott”

Az LMBTQ menekültek helyzete többszörösen nehéz, amit a hivatalok időnként csak tovább nehezítenek. Az osztrák menekültügyi hivatalnak például nem volt eléggé meleg egy fiatal férfi, mert „nem affektált és nem riszált”, más azért nem lehet meleg szerintük, mert nem tudta felsorolni, mit szimbolizálnak a szivárványzászló színei. Nem sokkal később pedig már túl melegnek találtak egy másik férfit, aki viszont affektált.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin