Hírek

Az osztrákok elutasítottak egy meleg menekültet, mert nem tudta, mit szimbolizál a szivárványzászló hat színe

Az iráni Navid 2014-ben menekült el hazájából, mert szexualitása miatt veszélyben érezte az életét. Iránban a homoszexualitás illegális, börtönbüntetéstől kezdve akár kivégzésig büntethetik, és akár kiskorú fiúkat is felakasztanak miatta nyilvánosan.

 

 

Navid Bécsben telepedett le, ahol sikerült beilleszkednie. Idén júniusban azonban az osztrák menekültügyi hivatal (BFA) elutasította a menedékkérelmét, mert

nem tudta megmondani, mit szimbolizál a szivárványzászló hat színe.

A Gilbert Baker emberi jogi aktivista és művész által negyven éve megalkotott szivárványzászló mára az LMBTQ közösség globális szimbóluma lett, nélküle már elképzeltetlen bármilyen pride felvonulás.

A menedékkérés folyamata alatt Navidot egy helyi LMBTQ csoport, a Queer Base támogatta. A csoport 2015-ben alakult és olyan menekültekért dolgoznak, akik szexuális orientációjuk vagy nemi identitásuk miatt kényszerülnek elhagyni hazájukat.

A Queer Base azt kifogásolja, hogy a hivatal nem is vizsgálta érdemben Navid kérelmét, például a párjával sem beszéltek, hogy megerősíte, valóban meleg.

Miután Navid esete nyilvánosságot kapott, sok osztrák fejezte ki felháborodását és támogatását. A menekültügyi hivatal döntése után pár héttel az Ausztriai Szövetségi Közigazgatási Bíróság (BvWG) Navid javára döntött, aki így augusztus 13-án végre megkapta a menekült státuszt.

 

 

 


 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin