Nagyvilág

A meleg és leszbikus szülők fele fél attól, hogy zaklatják majd a gyerekeiket

 

A leszbikus és meleg szülők több mint fele kapott már negatív megjegyzést a családjára, és 48%-uk aggódik amiatt, hogy gyermeküket zaklatni fogják az iskolában – írja a The Independent.

A brit LMBTQ szervezet, a Just Like Us felmérése szerint a leszbikus és meleg szülők több mint egyharmada tapasztalt már olyan kellemetlen megjegyzéseket, mint például hogy idegenek kérdezik meg őket a gyermekük spermadonoráról. Ez a szám a leszbikus anyák esetében 39 százalékra emelkedett.

A szervezet 1012 LMBTQ szülőt kérdezett meg az Egyesült Királyságban, és a jelentésük alapján a szivárványcsaládokban nevelkedő gyermekek 42%-a kapott már megjegyzést a családjára.

Amy Ashenden, a Just Like Us kommunikációs és társadalmi szerepvállalásért felelős igazgatója elmondta: „LMBTQ szülőként e jelentés összeállítása korántsem volt megnyugtató. A feltárt eredmények némelyike megrázó. Nyilvánvaló, hogy még nagyon sokat kell tenni annak érdekében, hogy az iskolák és óvodák megértsék, milyen nagy hatással lehet az LMBTQ családokra a befogadó – vagy nem elfogadó – iskolai környezet”.

A szülők leginkább arról számoltak be, hogy a legnagyobb problémát az iskolai dolgozók jelentik, akik sokszor igen harsányan és érzéketlen módon beszélnek a szivárványcsaládban élő gyerekekkel. Az egyikük azt nyilatkozta, hogy amikor az első osztályos gyermeke segítséget kért egy feladattal a tanárától, az azt mondta neki, hogy „nem arról van szó, hogy nem érted, csak nem akarsz foglalkozni vele. Ez van, ha két anyukád van”.

Volt olyan beszámoló is, ahol idősebb gyerekek obszcén módon kiabáltak a család otthona előtt és újságpapírt égettek a postaládájukban. Shelley, aki nem kívánta megosztani a vezetéknevét az Independenttel, úgy nyilatkozott, nagyon tart feleségével attól, mi lesz, amikor a gyermekeik középiskolába mennek majd, de igyekeznek nem mutatni az aggodalmukat előttük. Elmondta, hogy azt szeretné, ha az iskolák nyíltabban beszélnének az azonos nemű szülőkről, hogy elfogadottá és hétköznapivá váljon a téma.

A jelentés szerint minden tizedik brit LMBTQ szülő úgy érzi, az iskola, ahová a gyermeke jár, nem elfogadó. A leszbikus és meleg szülők negyede szerint gyermekeiket „felzaklatták vagy megbántották az iskolában az LMBTQ emberekre tett negatív megjegyzések”. Ezen túlmenően 24 százalékuk azt állítja, hogy gyermekeiket „látszólag azért hagyták ki társasági eseményekből, mert LMBTQ családból származnak”. Hasonló arányban vannak azok a szülők, akiket emiatt nem hívnak meg szülői eseményekre. Ezek a százalékok még magasabbak transznemű szülők esetében, akik közül minden tizedik döntött úgy, hogy gyermeke inkább magántanuló lesz, az előítéleteket elkerülendő.

A felmérés szerint még azok a szülők is aggódnak a gyermekeik zaklatása miatt, akik jobbára pozitív tapasztalatokkal rendelkeznek az iskolát illetően.

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin