Hírek

A maláj turisztikai miniszter szerint nincsenek melegek a hazájában

Március 6-án vette kezdetét a Berlini Nemzetközi Turisztikai Börze (ITB Berlin), ahol a vásár idei fő partnere, Malajzia turisztikai minisztere különös és hihetetlen kijelentést tett országuk társadalmáról.

 

A maláj turisztikai miniszter (j2), Mohammaddin Ketapi az ITB-n

 

A politikussal készített interjúk közben feltettek egy igazán egyszerű és fontos kérdést Malajzia turisztikai miniszterének, hiszen maga az ország nagy támogatója az ITB Berlinnek, ami a világ legnagyobb utazási és turisztikai eseménye – írja a Gay Star News. A riporter csupán arra volt kíváncsi, vajon Malajzia szívesen látja-e a meleg turistákat, mire Mohammaddin Ketapi azt felelte:

„Nem hinném, hogy a mi országunkban léteznének homoszexuálisok.”

Malajziában az LMBTQ közösség így is a társadalom peremére szorult mára, de ezzel a kijelentéssel olyan, mintha soha nem is léteztek volna. A jogaikról az országban nem vesznek tudomást; az utóbbi hónapokban legalább két transznemű nőt gyilkoltak meg, két leszbikus nőt a kapcsolatuk miatt bántalmaztak, Malajzia miniszterelnöke pedig tavaly azt mondta, nem fogadhatják el az LMBTQ jogokat, sőt mi több, egyenesen úgy gondolja, mindez csupán Nyugatról beáramló eszme.

A turisztikai miniszter kijelentése Európa kvázi meleg fővárosában meglehetős botrányt kavart. A németországi Zöldek politikusa, Volker Beck már a vásár előtt tiltakozott, amiért a homofób hozzáállásáról ismert Malajziát választották az ITB idei fő partnerének. A kijelentés után mind Malajziában, mind szerte a világon a turisztikai miniszter lemondását követelik sokan.

A Berlini Nemzetközi Turisztikai Börzén történetesen ügyvezetőnk, Erdei Zsolt is részt vesz, aki a Humen Travel Turisztikai Egyesület képviseletében egy európai projektről tart előadást. Több ország turisztikai szövetségével összefogva ázsiai LMBT turistáknak tervezik népszerűsíteni Európát. Ennek apropóján a német InfoRadio kérdezte a maláj miniszter megjegyzéséről:

„Személyes kötődésem is van Malajziához, a volt párom ugyanis maláj származású. Két éve voltam vele Kuala Lumpurban, és nagyon tetszett a város, az ország, a kultúrája – de egyszerűen nem tudom magam jól érezni egy olyan országban, ami ennyire konzervatív és homofób. Nem is szívesen választok olyan országot utazási célra, ami ennyire homofób. Nagyon nehéz a kérdés, hogy jó ötlet volt-e, hogy idén a vásár Malajziát választotta fő partnerének. Az LMBTQ utazók ugyanolyan fontos célcsoport, mint a többi, nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ezután a nyilatkozat után erőteljesen elgondolkodnék az ITB helyében, hogy a jövőben milyen országokat választ partneréül. Reméljük, jövőre egy sokkal nyitottabb és szabadabb országot.”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin