Nagyvilág

„Mindent elvesztettem” – A katari transznemű nők kálváriája

Fotó: Mostafa Meraji/Unsplash

 

„Többször is letartóztattak és kihallgattak az identitásom miatt. Mindent elvesztettem. A munkámat, a barátaimat”meséli a BBC-nek Sahd, egy Katarban élő transznemű nő, akinek nevét a biztonsága érdekében megváltoztatták a BBC munkatársai.

A labdarúgó-világbajnokság miatt az utóbbi hónapokban Katar nagyobb figyelmet kapott a nemzetközi médiában, különösen az LMBTQ-jogok terén. Katar többször is kifejezte, hogy szerintük mindenkit szívesen látnak a vébén, ha betartják az ország kulturális szabályait. Azaz nem lehet szivárványszínű zászlókat lobogtatni, vagy kézfogáson kívül másképp kifejezni a szeretetüket azonos nemű pároknak.

Katarban mindennaposak a letartóztatások, ha valakit azon kapnak, hogy nem a muszlim elvárásoknak megfelelő kapcsolatban él, vagy éppen transznemű. A transznemű embereket „nőimitálásért” azonnal letartóztathatják, elzárhatják bármiféle tárgyalás nélkül.

A BBC két transznemű nővel készített interjút, az egyikük Sahd, a másik Sara.

Megvédik tőlük a társadalmat

Sahd arról mesél, mennyire fél, mégis hajlandó interjút adni, hogy lássa a világ, ők is léteznek. Őt nőimitálás vádjával tartóztatták le, kényszerítették, hogy eltávolítsa a hormonkezelés hatására megnőtt mellszöveteit, és rövidre vágatták a haját. Meg is mutatja videóhívásban a BBC riporterének a sebet a mellkasán.

Sahdot ha elkapják az utcán kisminkelve, azonnal elvihetik, hat hónapig is fogva tarthatják az erkölcsi törvények megsértéséért, és hogy „megvédjék tőle a társadalmat”. Bilincsben, föld alatti börtönben tartják, mint egy bűnözőt.

Akárcsak a többi transznemű letartóztatottat, őt is átnevelő terápiára küldték egy dohai központba, aminek a létezését a katari kormány tagadja. Sahd azonban képernyőképekkel tudja bizonyítani, hogy terápiára küldték.

„Azt mondták, lehet, hogy pokolra kerülök ezért, de én hiszem, hogy Isten ilyennek alkotott meg” – mondja. „Nő vagyok. Ha lehetnék férfi, inkább az lennék, könnyebb lenne az életem.”

A másik transznemű nő, Sara el is hagyta Katart, most Európában kérvényezett menedékjogot. Őt is többször kényszerítették átnevelő terápiára, már az öngyilkosságot fontolgatta. Végül úgy döntött, elhagyja a szülőföldjét, hogy nyugodtan élhessen.

Sara  szerint a focivébé elleni bojkottal azonban nem mennek semmire. „Sok más országban hasonlóak a törvények, az emberek mégis Katart kérik számon csak, és azt mondjék, nem szabad itt rendezni a világbajnokságot.”

A katari kormány a fentiekre ugyanazt ismételgeti, amit korábban is, hogy a törvényeik nem tűrik a diszkriminációt, és hogy a vébén is „mindenkit szívesen látnak”.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin