Nagyvilág

Katar a focivébé házigazdájaként is letartóztatja az LMBTQ-embereket

foci
fotó: Depositphotos

 

A labdarúgó-vilábajnokság szervezői Katarban égre-földre esküdöznek, hogy vallástól és szexuális orientációtól függetlenül minden focirajongót szívesen látnak az országban. A Human Rights Watch legújabb jelentése szerint azonban az arab állam továbbra is üldözi az LMBTQközösség tagjait. Katarban törvény tiltja a homoszexualitást.

Katar Megelőző Biztonsági Szolgálata folyamatosan megfélemlíti és megalázza azokat az embereket, akik a „nem hagyományos” értékrend szerint élnek. A jelentés LMBTQ-személyek beszámolóit közli, akik elmesélik a velük történteket. Volt olyan biszexuális nő, aki azt mesélte, hogy eszméletvesztésig verték a hatóságok. Egy transznemű nőt arra kényszerítették, hogy eltávolítsa a sminkjét, egy másik transznemű nőt pedig magánzárkába zártak és leborotválták a haját. Egy harmadik transznemű nő arról mesélt, hogy a rendőrautóban véresre verték az arcát, azért mert „nőket utánzott”.

„Több LMBTQ ember letartóztatását is láttam: két marokkói leszbikust, négy fülöp-szigeteki meleg férfit, egy nepáli meleget. Engem három hétig tartottak benn vádemelés nélkül, a tisztek pedig többször is szexuálisan zaklattak. A kiengedésem egyik feltétele az volt, hogy pszichológushoz kellett mennem, aki ‘újra férfit csinál belőlem'” – mondta.

 

A jelentés hat „súlyos és ismétlődő verésről” és öt szexuális zaklatásos esetről számol be 2019 és 2022 között olyan személyek esetében, akiket rendőrségi fogdában tartottak. A transznemű fogvatartottakat a beszámolók szerint átnevelő terápiára kötelezték.

Katar kikéri magának

A katari kormány kikérte magának a vádakat, úgy reagáltak, hogy ők messzemenően az emberi jogok pártján állnak, nincs diszkrimináció az országban. A jelentésben megnevezett klinika pedig nemzetközi orvosi követelményeknek megfelelően működik, azért, hogy „segítse az olyan viselkedési zavarokban szenvedő egyéneket, mint a kábítószer-függőség, az étkezési zavarok és a hangulatzavarok”.

A jelentésben szereplő személyeket és a Human Rights Watch szervezetet Nasser Mohamed katari akivista kötötte össze, aki maga az Egyesült Államokban kért menedékjogot, mert orientációja miatt üldözték. Nasser úgy véli, a katari hatóságok által elkövetett emberijog-sértéseknél is rosszabb vár az LMBTQ-focirajongókra, ha az országba látogatnak.

„LMBTQ rajongókat visznek egy olyan buborékba, amelyet a melegek gyűlöletére tanítottak, és amely nincs tisztában a nyílt LMBTQ jelenléttel, ezért támadásként fogja érzékelni azt. Tényleg nem hiszem, hogy lesznek olyan helyiek, akik megvédik őket egy esetleges támadás során, ezért sokkal jobban aggódom az átlagemberek támadásai miatt, mintsem a hatóságok miatt” -nyilatkozta.

A szervezők továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a focivébé egy inkluzív esemény lesz; a szivárványzászlókat azért majd elkobozzák. A Human Rights Watch szerint nem valószínű, hogy a vébé ideje alatt a hatóságok külföldi LMBTQ embereket tartóztatnának le, de úgy vélik, azért nem lehet kijelenteni azt sem, hogy az esemény biztonságos a közösség tagjai számára.

Nemrég Robbie Williams énekest éles kritika érte, amiért elvállalta, hogy a vébé idején adjon nagyszabású koncertet Katarban. Korábban David Beckham is megkapta a magáét, amiért jó pénzért hajlandó volt az arab országot reklámozni.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin