Nagyvilág

Ciprus betiltja az átnevelő terápiákat, de „tanácsot adni” szabad lesz

 

A Ciprusi Köztársaság parlamentje elfogadta azt a törvénymódosítást, mely lehetővé teszi az átnevelő terápiák büntetését – írja a Cyprus Mail. Az utolsó pillanatban azonban egy másik módosítást is elfogadtak, mely szerint a papok továbbra is folytathatják a gyóntatást, és tanácsot adhatnak a melegeknek. Ez a módosítás az egyház lobbijának köszönhető.

A büntetőtörvénykönyv ilyen irányú módosítása bűncselekménynek minősít minden olyan gyakorlatot, technikát vagy szolgáltatást, amelynek célja bármely személy szexuális irányultságának, nemi identitásának vagy nemi kifejezésének megváltoztatása, elnyomása vagy eltörlése.

Az átnevelő terápiák reklámozása és népszerűsítése is tilos mostantól.

Ha valakit bűnösnek találnak átnevelő terápia folytatása miatt, akár két év börtönbüntetést és/vagy legfeljebb 5000 eurós pénzbüntetést kaphat.  Azonban ha kiskorú ellen követik el a cselekményt, a büntetés mértéke 3 évre és 10 000 euróra nő. Átnevelő terápia reklámozásáért két év börtön és/vagy 5000 eurós pénzbüntetés jár.

Engedélyezik viszont „a szexuális irányultság, a nemi identitás vagy a nemi önkifejezés feltárásával, szabad kibontakozásával és/vagy megerősítésével kapcsolatos tanácsadói, pszichológiai és orvosi szolgáltatások nyújtását, valamint tudományosan megalapozott klinikai gyakorlatok egészségügyi szakemberek általi nyújtását, feltéve, hogy ezeket az egyén szexuális egészségével kapcsolatos állapotának kezelése céljából végzik”.

Andréasz Themisztokléusz képviselő szerint a törvénymódosítás nyílt támadás az egyház ellen. Ellenezte a törvényjavaslatot, mondván, hogy az „megtagadja egy felnőtt ember jogát arra, hogy testét, szellemét és lelkét saját belátása szerint tegye elérhetővé”.

A helyi LMBTQ civil szervezetek üdvözölték a törvénymódosítást. Cipruson 2015 óta lehetséges az azonos nemű párok regisztrált élettársi kapcsolata, a házasságot és az örökbefogadást azonban nem tették még lehetővé. Most, hogy az átnevelő terápiákat betiltották, a helyi közösség következő célja az egyenlő házasság és az örökbefogadás engedélyeztetése lesz.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin