Lifestyle

Mi is az a new wave?

Sokak a menőség egy új fokát látja bennük, valaki csak a jó kávét, mások pedig a drága árakat. De mitől is new wave a new wave? Egyáltalán mi az a new wave?

Fotó: Sáfár Krisztián / Humen Magazin
Fotó: Sáfár Krisztián / Humen Magazin

Égető kérdéseinkre Gecse Gergő barista válaszolt: „A new wave olyasmi, mint a bornál a dűlőszelekció. A pörkölő közvetlen kapcsolatban áll a farmokkal, sokat meglátogat, és többfajta kávét megkóstol, mielőtt elkötelezné magát. Aztán több pörkölési profilt használ – világosabb, közepesen világos, satöbbi – külön espressóhoz, külön filteres kávéhoz. Emellett megfelelő gépeket választ, minden fajtához más eszközöket a legjobb minőség végett.”

Ám a new wave minőség nem csak attól függ, hogy milyen gépeket használnak. A baristáknak mindent szigorúan mérni kell: a kávéfőzőbe belerakott, illetve az abból kijövő kávét, a víz mennyiségét, annak hőfokát, sőt, a ph-értéke sem mindegy.

Persze ez azzal is jár, hogy a kiszolgálás nem rekordsebességű. Miután egy new wave kávézóban a kávé művészeti alkotás, a barista művész, az alkotáshoz pedig idő kell, a várakozás a new wave természetes velejárója: „Minőséget nem adsz ki 30 másodperc alatt, ez nem a Starbucks.”

Fotó: Sáfár Krisztián / Humen Magazin
Fotó: Sáfár Krisztián / Humen Magazin

Ez a mondat pedig jól elárulja azt, hogy a magyar hogyan gondolkodnak a Starbuckshoz hasonló kávéüzemekről. Ám ez igaz azokra is, akik ittak már kávét a feketében, a Tamp & Pullban, a Keletben, az Embassyben, a My Little Melbourne-ben vagy a Madalban. New wave kávé után az ember menthetetlenül máshogy néz az otthoni kotyogósra. Sznobizmus? Talán. Baj? Abszolút nem.

Bár a magyar new wave kávézók felsorolása csak érintőleges volt, így is szép lista kerekedett. Gergő szerint, bár a helyzet valóban kedvező, van még hova fejlődni: „Egyre többen képviselik a new wave coffee szellemiségét. Az elmúlt 4 hónapban 3-4 új hely is nyílt, ahol ügyelnek a pörkölő kiválasztására és más alapvető dolgokra, amik ehhez a műfajhoz tartoznak. Bár még gyerekcipőben jár itthon a new wave, szerencsére az emberek nyitottak rá.”

 Szerző: Kanicsár Ádám András

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin