GasztronómiaLifestyle

„A minőségi kávéfogyasztás miértjeit ma még csak kevesek értik, de ők nagyon”

Horváth Attila, a Blue Bird Roastery kávépörkölő mestere

Gyerekként űrhajós akart lenni, ma pedig Magyarország egyik legelismertebb kávépörkölő mestere. Miután hazánk nem a kávébabtermelésről híres, kijelenthetjük, hogy ez nem egy tipikus magyar hivatás – de jó kapcsolatokkal megoldható. Horváth Attilával karrierjéről, a Humen Magazin saját kávéiról, a magyar közönségről, valamint a minőségikávé-fogyasztás és kávékészítés titkairól beszélgettünk.

Hogyan lesz valaki kávépörkölő mester? A legtöbb gyerek tűzoltó vagy rendőr akar lenni. Azért gondolom, gyerekkorodban nem ez volt az álmod…

Valóban nem, de mégis. Gyerekként űrhajós akartam lenni. Alkotni szerettem már akkor is, a pörkölésben is ezt találtam meg. Alapvetően véletlenül kerültem a Blue Birdhöz, a kávé iránti szeretet hozott ide.

Hogyan szerettél bele a kávéba? Szerelemről van szó, ugye.

Annyira, hogy az első saját kávémat most február 14-én pörköltem. A kávé világába szerettem bele még Ungváron, a kávézásba, a kávézókba, abba a mindenbe, ami a „kimegyünk egy kávéra?” mondatban benne van. Maga a kávégyümölcs, a készítés, a pörkölés mint szerelem később jött. Baristaként, hobbi kávégépszerelőként kezdtem jobban megérteni a kávét, onnan már csak egy ugrás volt, hogy a pörkölőgéppel is megismerkedjek.

Mennyire könnyű Magyarországon kitanulni a szakmát? Brazíliában minden bizonnyal minden sarkon van egy ősmester, akitől lehet tanulni, de itthon nehezebb lehet…

Ahogy sok más beszélgetésben is szerepel: szerencsém volt. És tényleg. A kávézóban épp megüresedett egy barista állás, és akkoriban még bent pörköltek. Így nap mint nap láthattam, hogyan zajlik a folyamat. Nagyon sokat tanultam különféle közösségi fórumokból, a formálódó specialty kávés közösségtől. Mondhatjuk, hogy a magam kárán tanultam bele, nem jártam tanfolyamra. Persze ha kérdezed, ezt így senkinek nem ajánlanám.

Mik a legnagyobb akadályok itthon? Van egy gyanúm, hogy nehézség lehet, hogy nem a Mátrában terem például a kávébab…

Jól sejted, a jó alapanyag beszerzése nem is olyan egyszerű. Sok nagy beszállító cég kínál zöld kávét Európában, de igazán izgalmas tételekhez csak jó kapcsolatokon keresztül juthatsz hozzá.

 

Horváth Attila

 

Beszéljünk kicsit a Blue Bird Roasteryről. Hogyan született meg?

A Blue Bird kávézó 2013-ban nyitott meg a Gozsdu udvarban. A tulajdonos, Szása egy odesszai kávéőrült, neki köszönheti Budapest ezt a kék madarat. Ő már otthon is pörkölt, így adott volt, hogy ha lesz lehetőség, itt is folytatja a kávés vonalat. A többi már történelem… Egy kisebb, 2 kilós kávépörkölővel kezdte, utána jött a Rumbach utcai kávézó és a 16 kg-os gép. Ma pedig már egy kis üzem termékeivel próbáljuk megállni a helyünket a kávés piacon.

Mekkora ez a piac Magyarországon? Nagyjából 5-10 éve volt egy óriási hullám Magyarországon is, sokan lettek kávérajongók, sorban nyíltak a new wave kávéházak. Máig él ez a lendület?

Ami a lendületet illeti, teljes mértékben él. Viszont amilyen magasra csapnak a hullámok a rajongók között, a hétköznapi kávéfogyasztás terén épp csak sustorog a tenger. Ezért is nehéz megítélni a piac méreteit, mert a minőségi kávéfogyasztás miértjeit ma még csak kevesek értik – de ők nagyon.

Beépült a jó kávé iránti igény a magyar közönségbe?

Felemás a kép. Egyfelől igen, teljes mértékben – mindenki „jó” kávét akar inni. Másfelől nem, de nagyon nem: a „jó” kávé fogalma ma még mindig a márkával, a szép csomagolással egyenlő sokak számára.

A Humen számára különlegesen fontos lett a kávé az elmúlt időszakban, hiszen a Humen.shop Liberty Collection egyik legfontosabb terméke a kávébab és a kávékapszula. Hogyan született meg az együttműködés? Mi persze tudjuk, de az olvasók nem.

Ha jól emlékszem, pár e-maillel kezdődött, utána pedig a személyes varázsom hatása alá kerültetek… Na jó, ez nem igaz, de a varázs talán igen: a kávé varázsa. Jelenleg a mi kis Blue Bird pörkölőnk abban a helyzetben van, hogy tud rugalmas lenni, kis tételben is vállaljuk a megrendelő saját kávéjának az elkészítését, és így pont találkoztak az igények és a kínálat.

Politikailag nehéz időket élünk. Nem kockázatos az LMBTQ közösség támogatása üzletileg?

Ha igen, megette a fene. Az üzlet az üzlet. Mi egy pörkölőcég vagyunk, de ugyanúgy a szórakoztató-, vendéglátóiparban is tevékeny a Blue Bird. A vendég pedig mindennek előtt való. A főnököm külföldről származik, így kisebbséghez tartozik Magyarországon. Én kisebbségiként éltem odahaza, szóval a politikailag nehéz időkre mondhatjuk, hogy hétköznapok.

Mit ajánlasz annak, aki igazán jó kávét akar inni? Megoldható költséghatékonyan, vagy megéri a zsebünkbe nyúlni?

Egy kolléga szavait idézve: „Döntsük el, mit szeretnénk. Egyszerűen egy jó kávét inni, vagy egy új hobbit?” Ha jó kávét szeretnénk egyszerűen, akkor válasszunk egy kellemes kávézót, azzal járunk a legjobban. Ha magunk lépünk erre az útra, akkor tudnunk kell, hogy hosszú lesz és költséges. Sokan nem fogadják el – és ebben a cégek marketingesei sem segítenek –, hogy a jó kávé nem gombnyomásra készül. Ahogyan kinevetnénk azt, aki egy borászatban kóstolás után szeretne otthon egy jó merlot-t készíteni egyszerűen, csak mert van jó szőlője a boltból, úgy kis (nagy) túlzással a kávéval is ez a helyzet.

Mit kerüljünk el mindenképpen, ha jól (és okosan) akarunk kávézni?

Minden esetben kérjük ki szakember segítségét. De komolyan, ma már ez nem bonyolult, csak el kell fogadni, hogy ha a magunk kárán tanulunk, az hosszú, fárasztó és költséges lesz. Mielőtt a multik polcáról választunk gépeket, szánjunk egy kis energiát a tájékozódásra. Megéri fizetett konzultációt kérni, mert így megspórolunk akár százezreket és hosszú, bosszús, rossz kávés órákat is.

Kanicsár Ádám András

A Liberty Collection Colombian Lover és São Paulo Pride kávéi pörkölt szemeskávé és kávékapszula formában is elérhetőek a Humen Shopban.

São Paulo Pride – Mogyorós és kakaós ízjegyeiben egy brazil szépséget fedezhetünk fel, amelyet a méz legalább annyira édessé tesz, mint a találkozás vele a világ egyik legnagyobb pride-ján.

Colombian Lover – A pörkölés után felszabaduló étcsokoládé, kakaó és fekete tea ízjegyeiben a vérbeli kolumbiai kényeztetés köszön vissza, amit a picit fanyar lime és grapefruit ízei tesznek még karcosabbá, ezzel koronázva meg a reggelünket.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin