Gasztronómia

Maradj otthon! Egyél otthon!

Ebben a karanténos időszakban – Bíró Mari után szabadon – az életünknek az étkezési részét is újra kellett gondolni. Olyan megoldásokat kell kitalálni, amivel az otthon töltött időt maximálisan ki tudjuk használni akkor is, ha home office-ban dolgozunk.

Az otthonmaradás általában arra készteti az embert, hogy elkezdjen főzni. Valószínűleg a sok háztartásban hirtelen felhalmozott lisztkészlet csökkentése, vagy épp a felszabadult idő következtében többen felcsaptak házipéknek, a kovászos kenyerek fotói lepték el a Facebook-falakat és Instagram-sztorikat egyaránt. Nem sokkal később pedig – valószínűleg a boldogsághormonok fokozása miatt – megjelentek az édességek is, amelyek közül toronymagasan a banánkenyér vezet. Persze az amatőr szakácsoktól-cukrászoktól már megjelent az egyszerűsített verzió is, de az továbbra sem édesség, ha egy vekni fehér kenyeret telenyomkodunk érett banánnal.

Az otthoni főzés viszont nem mindenki számára kivitelezhető, ami egyszerűen azzal is magyarázható, hogy az otthoni munkavégzés olyan mértékben íróasztalhoz köti az embert, ami miatt nincs idő a főzésre. Csakhogy a „gyorsan bekapok valamit, ami a hűtőben van” egy idő után unalmas lesz, és semmilyen mértékben nem mondható tápláló és kiegyensúlyozott étkezésnek. Továbbá ne feledkezzünk meg azokról sem, akik egyszerűen nem tudnak főzni, és többszöri próbálkozásaik ellenére se lesz belőlük Michelin-csillagos séf. Vegyük szépen sorba, hogy milyen lehetőségeink vannak otthon a főzésre – vagy akár a rendelésre.

 

 

Rendelj okosan – Támogasd a magyar vállalkozásokat!

Bizony, ételt is érdemes okosan rendelni, ugyanis egy jól összeállított tervvel igen változatos étrendet állíthatunk össze. Nagyon sok étterem kínálata érhető már el a Netpincéren és a Wolton, de sok esetben érdemes az adott étterem weboldalát is megnéznünk, mert lehet, hogy éppen valamilyen speciális akcióval kedveskednek, ha közvetlenül tőlük rendelünk. Továbbá az étteremválasztásnál számomra fontos szempont, hogy próbáljam támogatni a magyar vállalkozásokat és olyan helyről rendelni, akik most tényleg rá vannak szorulva a segítségünkre. Azt se felejtsük el, hogy gyorsétteremből rendelni ételt amúgy se túl egészséges választás.

Az éttermek bezárásával a házhozszállítási piacon is óriási kínálat alakult ki, ezért sokszor nehéz a választás. Viszont érdemes úgy összeállítanunk a rendelési listát, hogy akár különböző napokon eltérő nemzetek konyháját próbáljuk ki. Én is általában olyan ételt szoktam házhoz rendelni, amit egyébként nem tudnék megfőzni, vagy túl sok időbe kerül az elkészítése, de itt szerepelnek még az ún. csaló napok is, amikor általában a rántott ételekhez nyúlok.

A magyar konyha ételeit kínáló éttermek palettáján rengeteg helyet találhatunk, így talán a választás itt a legnehezebb. A legtöbben valószínűleg inkább onnan rendelnek, ahol már korábban jártak és amit ismernek, de most itt az idő új ízeket is kipróbálni. A Bécsi Szelet vendéglő például igen széles kínálattal bír, ha hazai falatokra fájna a fogunk, de a sokak által ismert Piroska vendéglő is vállal már kiszállítást. Számomra az egyik legjobb mátrai borzaska a Trófea Grill étteremből érkezik, így ezt is bátran ajánlom nektek. Pár hete pedig már a KIOSK is elindította a házhozszállítást, akik ráadásul két-, illetve három fogásos napi menüt is kínálnak, így a már jól megszokott menüzést se kell az otthonmaradás idejére elfelejtenünk.

 

 

A nemzetközi konyhák kínálata is nagyon széles, így egy ázsiai ebéd vagy vacsora se okozhat problémát számunkra. A sokak számára ismerős és kedvelt Khan és Sáo teljes kínálata is elérhető házhozszállítással, valamint egy másik személyes kedvencemet, a Vin.Vin vietnámi étterem ételeit is ajánlom nektek kipróbálásra.

A thai wok ételekre szakosodott Padthai és Buddha Original is vállal kiszállítást, így nem kell az internetet bújnunk receptekért és alapanyagokért rohangálnunk – ami nem is ajánlatos, ha mondjuk egy pad thai-ra vágyunk.

Alapvetően nem tudom megenni a csípős ételeket, így az indiai konyha sok esetben tabunak számít nálam, de szerencsére megtalálom azokat az ízeket, amiket még a gyomrom is képes befogadni, így a Kashmir indiai étterem számomra tökéletes választás, amikor indiai ételt szeretnék házhoz rendelni.

Még tavaly fedeztem fel a Madách téren a Blue Agori görög éttermet, ahol eredeti görög gyrost ehetünk és természetesen rendelhetünk házhoz is. A különböző gyros-okból, souvlakikból és salátából álló kínálat nem nagy ugyan, de valójában pont elegendő ahhoz, ha görög ízekre éhezünk.

A felsorolásból szándékosan hagytam ki a pizzát, hiszen ebből tényleg kismillióféle érhető el a városban, és nehéz abban igazságot tenni, hogy kinek melyik típusú jön be. Én például a vékony tésztás, autentikus olasz verzióra esküszöm. Viszont nem hagynám ki a hamburgereket, aminek fontos szerepe van például nálam egy bűnözős nap alkalmával. Személyes kedvenceim közé tartoznak a Bamba Marha Burger Bar vagy az Attaboy burgerei, de a Zing Burger is egy olyan hely, amit szerintem nagyon sokan ismernek és  szeretnek is. Nemrég próbáltam ki a Kandalló Pub egyik burgerét, ami azonnal a kedvenceim közé került. A felsorolt négy hely mindegyike vállal kiszállítást.

Főzz otthon!

Az állandó házhozszállítás természetesen a pénztárcánkat is jelentősen meg tudja terhelni, továbbá a keletkező hulladék (zacskó, doboz stb.) nem minden esetben környezetkímélő, és azzal is tisztában vagyok, hogy sokan szeretik inkább maguk elkészíteni az ebédet és a vacsorát. Én is ezen tábort erősítem annak ellenére, hogy alapvetően sokat járok étterembe. Az elmúlt időben kipróbáltam az élelmiszerek online vásárlással történő beszerzését, amit nagyon élvezek, pedig én tényleg imádok boltban vásárolni. Már többször rendeltem a Kifli.hu internetes szupermarketből, ahol az ismert márkákon felül több olyan különlegesség is megtalálható, mint a kistermelők termékei. Zöldséget és gyümölcsöt pedig legutóbb a Groenk.hu webshopjából rendeltem, akik ráadásul közvetlenül a termelőktől beszerezve juttatják el a friss zöldséget és gyümölcsöt az asztalunkra.

 

 

Az alapanyagok megléte és a teli hűtő sokszor még nem garancia arra nálam, hogy valami jó sül ki belőle, ugyanis egy idő után általában elfogynak a fejemben lévő receptek és valami újra vágyom. Ilyenkor hívom segítségül a Pinterestet vagy a különböző más internetes oldalakat, de a kezdőknek ajánlott a YouTube-on található videókkal elkezdeni a tanulást.

Ne feledkezzünk el arról se, hogy egy jó vacsora vagy éppen ebéd tökéletes kelléke a jó bor, amelyből én szintén szeretem a kiemelkedő tételeket. Különleges bort házhoz rendelni pedig szintén nem újkeletű dolog már, és például a Pinkceképviselet oldalán (pincekepviselet.com) ezt megtehetjük akár egy előre összeállított borcsomag vagy akár általunk választott tételek formájában.

Végezetül pedig azt mondom neked, bármelyik megoldást is választod, a legfontosabb, hogy törekedj a jó minőségű ételekre és a magyar vállalkozások támogatására.

#maradjotthon #egyelotthon

Erdei Zsolt

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin