Nagyvilág

Hatalmas gazdasági lökést adna Indiának, ha házasodhatnának az azonos nemű párok

Amikor az indiai legfelsőbb bíróság tavasszal tárgyalni kezdte az azonos nemű párok házasságának legalizálására irányuló ügyet, Kamakshi Madan házasságközvetítőnél látványosan megugrott azon kliensek száma, akik meleg vagy leszbikus gyermeküknek keresnek házastársat.

„Anyák hívtak fel, akik férjet kerestek a fiaiknak” – mesélte telefonon Madan, egy kimondottan az LMBTQ-közösségre szakosodott házasságközvetítő az Out magazinnak a nyugat-indiai Pune városából.

Amennyiben a legfelsőbb bíróság jóváhagyja a házassági egyenlőséget, az hatalmas lökést adna az azonos nemű párokra szakosodott esküvőiparnak az 1,4 milliárd lakosú országban, ahol a családok átszámítva gyakran tízmillió forintnak megfelelő összeg felett költenek a pazar, akár több napig tartó ceremóniákra. Az indiaiak az életük során felhalmozott teljes vagyon ötödét költik esküvőjükre a Reliance Money hitelszolgáltató szerint.

Azonos nemű pár nem hivatalosan olykor már az elmúlt időszakban is összekötötték az életüket: amióta India 2018-ban dekriminalizálta a homoszexualitást. Az állam által nem elismert szertartásokon családtagok és barátok előtt váltanak fogadalmat a párok.

Ha India a következő hónapokban törvénnyé teszi az egyenlő házasságot, akkor Tajvan és Nepál után még mindig csak a harmadik ország lesz Ázsiában, ahol ez megtörténik.

A kormány álláspontja egyértelmű: ellenzik az azonos nemű párok házasságának elismerését, és sürgetik a legfelsőbb bíróságot, hogy utasítsa el az azonos nemű párok által a jelenlegi jogszabályi környezettel szemben benyújtott fellebbezéseket. A döntés idén várható, bár a bíróság még nem közölt időpontot.

A házassági egyenlőség kérdése kényes téma: a homoszexualitásról nyíltan beszélni sok indiai számára tabu. A hozzáállás azonban változik: az indiai felnőttek 53%-a szerint az azonos neműek házasságának legálisnak kellene lennie – derült ki a Pew Research Center közvélemény-kutató júniusi jelentéséből.

Az Ipsos korábbi felmérései szerint míg 2015-ben még csak 29% támogatta az azonos neműek házasságát, 2021-ben pedig már 44%.

Madan elmondta, hogy első kézből tapasztalta a szülők és családok növekvő elfogadását. „Volt már olyan konzervatív beállítottságú apa, aki felhívott, és azt mondta: ‘Kérem, találjon menyasszonyt a lányomnak’” – mondta Madan, aki 2018-ban hozta létre házassági tanácsadó cégét, az Aarzoo-t.

A szanszkrit tudós Saurabh Bondre, aki hivatalosan el nem ismert, de hagyományos hindu esküvőket celebrál meleg és leszbikus pároknak, azt mondta, hogy az azonos neműek házasságának legalizálása eloszlatná a papok félelmét a jogi vitákkal kapcsolatban.

Sok hivatásos hindu pap valójában nem ellenzi az ilyen esküvők megtartását. Ők a papi közösségen belüli következményektől tartanak” – mondta. „Ha azonos nemű párok esküvőjét celebrálják, előfordulhat, hogy utána nem hívják meg őket heteroszexuális párok esküvőjének lebonyolítására, ami a megélhetésükbe kerülhet.

 

„Mindannyiunk számára hosszú volt ez a harc” – Interjú Sumit Pawar indiai LMBTQ aktivistával

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin