Nagyvilág

A thai parlament igennel szavazott az egyenlő házasságra

 

Több évnyi bizonytalanság után a thai parlament igennel szavazott az egyenlő házasságra – írja a Reuters.

Thaiföldön korábban már szóba került a bejegyzett élettársi kapcsolat és az egyenlő házasság kérdése is, de csak most jutott odáig a parlament, hogy egy négy korábbi javaslatból összedolgozott törvényt elfogadjon.

A parlament 415 képviselőjéből 400 szavazott igennel, és csupán tízen ellenezték a törvényjavaslat elfogadását. Amennyiben a szenátus is elfogadja és a király is aláírja, 120 nappal később emelkedhet jogerőre. Az új törvény a házasságot nemtől függetlenül két ember egyesüléseként fogadja el, eltörölve a korábbi férfi-nő kitételt. Így az azonos nemű párokat is megilleti majd például az örökösödési jog vagy az adoptálás joga.

Thai LMBTQ szervezetek üdvözölték a lépést, azonban nem elégedettek maradéktalanul, mert szerintük számos kérdés tisztázatlan maradt. LMBTQ érdekképviseletek megpróbálták elérni például, hogy a nemspecifikus „anya” és „apa” terminusokat változtassák a semleges „szülő”-re, amikor a családról van szó, mivel ezzel elkerülhetők a konfliktusok például az adoptálási eljárás során. Nem sikerült megegyezniük a parlamenti bizottsággal.

„Valóban boldog vagyok, de ez nem egyenlő házasság, ez csak az azonos neműek házassága” – nyilatkozta Nada Csaijadzsit transznemű jogász, LMBTQ aktivista. „A házassághoz való jogot megadták, de a családalapításhoz való teljes jogot nem. Kár, hogy nem sikerült a végsőkig elmenni.”

Szettha Thaviszin thai miniszterelnök és pártja tavaly az egyenlő házassággal kampányolt, ahogyan ellenfelei is. Szettha korábban azt is nyilatkozta, hogy szeretné, ha Bangkokban rendeznék a World Pride-ot 2028-ban.

Thaiföldet általában az LMBTQ-közösség egyik paradicsomaként szokás emlegetni. Ráadásul világszerte népszerűek a thai BL (boys’ love) televíziós sorozatok, melyek a turizmusra is hatással vannak. Aktivisták szerint azonban az országban a jogszabályok továbbra is diszkriminatívak és nem tükrözik a változó társadalmi igényeket.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin